Patra Peloponez

Letovanje 2022 / Grčka / Peloponez / Achaia

PATRA PELOPONEZ 2022

Hotel Achaia Beach Patra Peloponez Hotel Porto Rio Patra Peloponez Hotel Poseidon Palace Patra Peloponez
ACHAIA BEACH PORTO RIO CASINO POSEIDON PALACE
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Airotel Patras Smart Patra Peloponez Hotel Poseidon Patra Peloponez Hotel Tzaki Patra Peloponez
PATRAS SMART POSEIDON TZAKI TZALE
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★★☆☆

PATRA 2022

Patra 2022 / Peloponez 2022

Patra, administrativni i trgovački centar regije Achaia, nalazi se na samoj obali mora, na ulasku u korintski zaliv. Grad je treći po veličini na teritoriji Grčke, odmah nakon Atine i Soluna.

Istorija Patre grada je vrlo bitna za grčku civilizaciju. Naseljena je u praistorijsko doba, važan je centar Mikenske ere. Vrhunac slave grad dostiže u doba rimske vladavine i u trenutku kada vojskovodja Augustus osnova imeprijalnu koloniju na teritoriji grada. Tokom doba Vizantije, grad nastavlja da se širi, čemu je umnogome pomogla geografksa pozicija grada, koji je bitni lučki i trčovački centar šireg regiona. Više puta je Patra osvajana, i to od strane Latina, Veničana (čiji se uticaj najviše vidi) Vizantijaca i Otomana.

Sa turističke strane gledano, Patra je jedan prelep grad koji treba obići. Nije Patra poznata po zanosnim plažama i nestvarnim bojama mora, ne, više je trgovniski i studentski centar prelepe veničanske arhitekture, na odličnoj poziciji. Prve plaže su od Patre udaljene nekoliko kilometara. Po plažama je poznato predgradje Rio (gde je i Olimpijski most), kao i malo tuirističko selo Psatopirgos. Ako se krene zapadno, najpre bi smo preporučili hotelski smeštaj oko gradića Niforeika, gde su lepe plaže, odlični porodični hoteli i sama Patra nije daleko, može lako da se stigne do grada za manje od 20 minuta kolima.