Kipar Letovanje 2024 avionom

Letovanje 2024 / Kipar

KIPAR LETOVANJE 2024

Letovanje Ayia Napa Kipar Letovanje Coral Bay Kipar Letovanje Larnaka Kipar
AYIA NAPA CORAL BAY LARNAKA
Letovanje Limassol Kipar Letovanje Paphos Kipar Letovanje Protaras Kipar
LIMASSOL PAPHOS PROTARAS

KIPAR 2024

Kipar Letovanje 2024 / Kipar Avionom 2024

Kipar je ostrvska zemlja u Sredozemnom moru, 113 kilometara od Turske i 120 kilometara od Siriske obale. Treće je po veličini ostrvo u Sredozemlju, a jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koju poseti 2,4 miliona turista u toku godine, zahvaljujući izuzetnoj klimi (sa 340 sunčanih dana godišnje ima epitet najsunčanije zemlje) i bogatom kulturnom nasledju sa antičkim gradovima Salamis, Kurion i Amatusom, Kolosi dvorac u Limasolu, Pafos tvrdjava. Učešće turizma iznosi 3/4 od ukupne zarade budžeta države. Kiparske peskovite i šljunkovite plaže spadaju u najlepše plaže Mediterana. U svetu su čuvena Kiparska jaka vina, šeri i masline.
Ostrvo je izduženo u smeru zapad istok (224 kilometara) a sever jug je najšire rastojanje 121 kilometara. Obale su veoma razudjene, dužina obale iznosi 684 kilometara. U političkom smislu ostrvo je podeljeno od 1974. godine na dva dela Republike Kipar na jugu i Turske Republike Severni Kipar (oko 37% koja priznata u svetu, osim od R. Turske), 2% zelena linija razgraničenja koja prolazi i kroz glavni grad Nikoziju.
Poreklo imena ima više tumačenja, od grčke reči za čempres - kyparissos, po drugom od grčke reči kanu - kypros, ili po latinskom nazivu za bakar - Cuprum (Cyprium) čiji su se rudnici nekada nalazili na Kipru.