Kipar Letovanje 2024 / Kipar 2024

Letovanje 2024 / Kipar

KIPAR 2024

Letovanje Ayia Napa Letovanje Coral Bay Letovanje Larnaka
AYIA NAPA CORAL BAY LARNAKA
Letovanje Limassol Letovanje Paphos Letovanje Protaras
LIMASSOL PAPHOS PROTARAS

KIPAR 2024

Kipar Letovanje 2024 / Kipar Avionom 2024

Kipar je ostrvska zemlja u Sredozemnom moru, 113 kilometara od Turske i 120 kilometara od Siriske obale. Treće je po veličini ostrvo u Sredozemlju, a jedna od najpopularnijih turističkih destinacija koju poseti 2,4 miliona turista u toku godine, zahvaljujući izuzetnoj klimi (sa 340 sunčanih dana godišnje ima epitet najsunčanije zemlje) i bogatom kulturnom nasledju sa antičkim gradovima Salamis, Kurion i Amatusom, Kolosi dvorac u Limasolu, Pafos tvrdjava. Učešće turizma iznosi 3/4 od ukupne zarade budžeta države. Kiparske peskovite i šljunkovite plaže spadaju u najlepše plaže Mediterana. U svetu su čuvena Kiparska jaka vina, šeri i masline.
Ostrvo je izduženo u smeru zapad istok (224 kilometara) a sever jug je najšire rastojanje 121 kilometara. Obale su veoma razudjene, dužina obale iznosi 684 kilometara. U političkom smislu ostrvo je podeljeno od 1974. godine na dva dela Republike Kipar na jugu i Turske Republike Severni Kipar (oko 37% koja priznata u svetu, osim od R. Turske), 2% zelena linija razgraničenja koja prolazi i kroz glavni grad Nikoziju.
Poreklo imena ima više tumačenja, od grčke reči za čempres - kyparissos, po drugom od grčke reči kanu - kypros, ili po latinskom nazivu za bakar - Cuprum (Cyprium) čiji su se rudnici nekada nalazili na Kipru.