Krit letovanje 2024 / Krit Avionom 2024

Letovanje 2024 / Grčka

KRIT LETOVANJE 2024

Letovanje Hania Letovanje Heraklion Letovanje Lasitti
HANJA HERAKLION LASITTI
Letovanje Retimno
RETIMNO

KRIT LETOVANJE 2024

Krit Letovanje 2024 / Krit Avionom 2024

Krit je peto ostrvo po veličini u Mediteranu, najjužnije, najveće, i po mnogo čemu najvažnije grčko ostrvo.  Jedistveno po raznolikosti prirodnih lepota i bogatstvu tragova prošlosti, što ga čini pravim predstavnikom lepote Mediterana. Nalazi se na raskrsnici tri kontinenata: Evrope, Azije i Afrike, i zbog svog geografskog položaja važi za jedno od najtoplijih ostrva Evrope. Pored bogatih tragova prošlosti, posebnost ovog ostrva čini dužina obale od 1046 kilometara sa mnogo uvala i rtova, kao i dugih peščanih plaža od kojih 61 ispunjava standarde Evropske plave zastave za čistoću vode. Kada je reč o plažama ima ih preko 600, a medju njima su neke od najlepših u Grčkoj pa i Mediteranu, sa belim, zlatnim, čak i roze peskom, sitnim šljunkom, skrivene uvale i dugačke, uredjene plaže, kao i plaže sa prirodnom hladovinom, plaže pod palmama. Ostrvo na severu zapljuskuje Kritsko more, a na jugu Libijsko.
Turistička mesta Amudara i Kokini Hani nalaze se u blizini glavnog grada Herakliona. Hersonisos i Malja su poznati po burnom noćnom životu i dugim peščanim plažama, dok su Stalidai i Agios Nikolaos porodična mesta sa lepim peščanim plažama.
Hanja (Chania) jedno od najživopisnijih mesta na ostrvu, kome tragovi prošlosti daju poseban šarm. Do 1972. Hanja je bila glavni grad Krita. Danas je drugi po veličini, glavni grad istoimene oblasti i najveći grad zapadnog Krita, sa oko 60.000 stanovnika. Od aerodroma u Akrotiriju udaljen je 14 km. Šetnja starim srednjevekovnim delom grada u kome su prodavnice suvenira i taverne na otvorenom iz kojih dopiru zvuci buzukija, kao i novim delom grada sa velikom lukom, venecijanskim svetionikom, džamijom, i kućama iz venecijanskog i turskog perioda, putovanje je kroz istoriju Krita. Na samo 10 km od Hanje nalaze se turisticka mesta Kalamaki, zatim sledi Agia Marina i Platanjas gde je sve podredeno letu, suncu i moru, a karakterišu ih dugacka pešcana plaža, hotelski kompleksi i moderni noćni klubovi.
Retimno je treći po veličini grad na Kritu, posle Herakliona i Hanje. Ali je dosta različit od ova dva grada. Retimno kombinuje šarm starog grada sa prelepom dugom peščanom plažom. Ovaj grad je dosta toga zadržao i od turaka i od vanecijanaca koji su boravili ovde zbog toga odiše nekom romantikom. Za ovaj grad se može reći da je jedan od najbolje očuvanih srednjovekovnih gradova. Venecijanska utvrdjenja romantično se mešaju sa pravoslavnim i katoličkim crkvama, džamijama, veličanstvenim dvorcima venecijanske arhitekture, kaldrmisanim stazama koje stvaraju magičnu atmosferu i podsećaju na turbulentnu proščost ovog grada.