Grčka Letovanje 2024 / Grčka 2024

Letovanje 2024

GRČKA LETOVANJE 2024

Letovanje Attica i Evia Letovanje Dodekanez Letovanje Halkidiki
ATTICA I EVIA DODEKANEZ HALKIDIKI
Letovanje Jonsko More Letovanje Kikladi Letovanje Korintski Zaliv
JONSKO MORE KIKLADI KORINTSKI ZALIV
Letovanje Krit Letovanje Olimpska Regija Letovanje Peloponez
KRIT OLIMPSKA REGIJA PELOPONEZ
Letovanje Solunska Regija Letovanje Sporadi Letovanje Tesalia i Pilion
SOLUNSKA REGIJA SPORADI TESALIJA I PILION
Letovanje Trakia i Tasos
TRAKIA I TASOS

GRČKA LETOVANJE 2024

Grčka Letovanje 2024 / Grčka 2024

Grčka Letovanje 2024 - idealna destinacija za Vaše leto 2024; sa ukupnom površinom od 130.800 km², zemlja Grčka je okružena morima sa tri strane. Zbog mnogih ostrva, kako u Egejskom, a tako i u Jonskom moru, Grčka ima najdužu obalu u Evropi i petu najdužu obalu na svetu. U Grčkoj danas živi oko 11 miliona stanovnika, od toga 4 miliona u Atini, glavnom gradu države. Nakon Atine, najveći gradovi po veličini su Solun i Patra. Ubedljivo najpopularniji grad kod domaćih turista jeste Solun (Thessaloniki), kao i okolna letovališta, gde su srpski turisti najbrojiniji gosti već decenijama. Poslednjih sezona, dosta je popularna i regija oko glavnog grada Atine, gde prednjači Glifada, kao najčešći izbor naših putnika.
Zemlja Grčka je podeljena na 9 geografskih regija: Makedonija, Tesalija, Epir, Krit, Trakija, Centralna Grčka, Peloponez, Jonska ostrva i Egejska ostrva.

Prema istorijskim podacima, prva plemena nastanjena su na grčkom kopnu tokom neolitskog perioda. Iz tog razdoblja nema nikakvih zapisa, a arheološki dokazi su oskudni. Nakon propasti Mikenske civilizacije u 8. veku pre nove ere, Grčka napušta mikensko pismo i prilagodjava feničansko grčkome i u tom periodu počinju da se pojavljuju prvi pisani zapisi. Antička Grčka se smatra osnovom kulture zapadne civilizacije jer je to period kada su nastale i održane prve Olimpijske igre, 776 godina pre nove ere. Sledi period rimske Grčke i vreme u kome je Grčka kultura imala veliki uticaj na Rimsko carstvo. Njen uticaj je bio evidentan u jeziku, filozofiji, arhitekturi, umetnosti, politici i sistemu obrazovanja. Sa druge strane, vizantijska Grčka je bila period umetničkog preporoda i ekonomskog prosperiteta. Vreme turske vladavine u Grčkoj je prouzrokovalo velike migracije da bi konačno usledila era moderne Grčke, period od 1821. godine do danas.

Grčka je poznata po svojim neverovatnim plažama: peščane ili šljunkovite, uredjene ili divlje, plaže u Grčkoj su idealne za sve ukuse. Najimpresivnije plaže nalaze se na kikladskim i jonskim ostrvima kao što su Myrtos (Kefalonija), Navagio (Zakintos), Porto Katsiki (Lefkada) i Super Paradise Beach (Mikonos). Kada spominjemo plaže, nikako ne smemo zaboraviti nama blisku Sitoniju, vrlo traženu destinaciju poslednjih godina, i to najviše zbog neverovatnog broja plaža na tako malom prostoru. Naime, u 109 kilometara puta oko poluostrva nalazi se preko sedamdeset (70) plaža, od kojih osamnaest (18) ponosno nosi nagradu Plava Zastavica. Naravno, takva ponuda dolazi i sa cenom, te su cene smeštaja i vanpansionskih usluga za leto 2024 na Sitoniji u primetnom porastu.

Pored prekrasnih plaža, Grčka takodje ima tradicionalna i živopisna sela. Postoje razlike u arhitekturi, u zavisnosti od njihove geografske lokacije. Na primer, sela na Kikladima su poznata po kućama bele boje, sela u Dodekanezu krasi srednjovekovni stil, dok mnoge gradove karakterišu lepe neoklasične gradjevine koje datiraju iz doba pre nove ere. Na jonskom moru dominira venecijanski stil, i možda neke od najlepših gradova i sela možete naći na Kefaloniji (Argostoli), Krfu (Kerkira), Peloponezu (Nafplio), Kritu (Retimno).

Grčka kuhinja je jedna od najpopularnijih u regionu, definitivno. U osnovi grčkih specijaliteta su maslinovo ulje, vino, limunov sok i mnogobrojni začini. Postoji više svetski poznatih jela koja potiču iz grčke kuhinje. Neka od njih su: Moussaka, Spanakopita, Saganaki, Botargo, Fasolada, Spetsofai, Gyro... Salate su takodje vrlo važan deo tradicionalnog grčkog obroka. Tradicionalna grčka salata sastoji se paradajza, krastavca, crvenog luka, maslinovog ulja i feta sira. Postoji nekoliko varijacija ovog recepta u zavisnosti od regiona u kome se nalazite.

Grčka kao pomorska zemlja ima vrlo razvijen ribolov i u odredjenoj meri poljoprivredu obzirom da je svega 24% zemljišta obradivo. Poljoprivreda je tradicionalno zanimanje ostrvskog stanovništva, naročito uzgajanje maslina, smokvi, agruma i vinove loze. U senci turizma, Grčka industrija beleži rast poslednjih 30 godina i to najviše u oblasti obojene metalurgije, prehrambene, tekstilne, hemijske, električne i farmaceutske industrije, brodogradnje, proizvodnje kože i drveta. U zemlji postoji i nekoliko rafinerija nafte. Grčka doprinosi sa oko 7% od ukupno proizvedenog mermera širom sveta. Ujedno je i treći po veličini u svetu proizvodjač maslina; u pojedinim oblastima stabla stara 800 godina i dalje daju plod.

Grčka je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi. U proseku 16.5 miliona turista svake godine poseti Grčku, što je više od celokupnog stanovništva zemlje. Proverite zašto...