Kosta Dorada Španija 2024

Letovanje 2024 / Španija

KOSTA DORADA 2024

Cambrils Kosta Dorada 2024 La Pineda Kosta Dorada 2024 Salou Kosta Dorada 2024
CAMBRILS LA PINEDA SALOU

KOSTA DORADA 2024

Kosta Dorada Španija 2024

Kosta Dorada 2024 - ili u prevodu Zlatna obala (katalonski Costa Daurada) je oblst koja se prostire južno od Barselone pa sve do ušća reke Ebro u Sredozemno more, u dužini od 216km. Naziv je dobila po dugim peščanim plažama, koje pokrivaju oko 800ha (hektara) obale i zajedno sa Kosta Bravom predstavlja turističku regiju koja je po količini smeštajnih kapaciteta na drugom mestu u Španiji, odmah posle Balearskih ostrva. Zadivljujući pejzaži ispunjeni šumama, maslinjacima, vinogradima, šarmantnim gradovima sa značajnim kulturno-istorijskim vrednostima i kristalno čisto more, razlog su što ovu regiju godišnje poseti oko 3.5 miliona turista. Većina mesta u ovoj regiji su, manji gradovi izgradjeni u tradicionalnom duhu, oko nekog dvorca ili tvrdjave.
Salou je najpoznatije letovalište i ujedino i centar ove regije, posebno poznato kod britanskih turista. Spojeno je sa okolnim gradićima Cambrils i La Pineda. Sa pravom nosi nazim rajsko mesto za odmor i uživanje, jer su upravo to dve reči koje najbolje opisuju ovo poularno letovalište. Ukoliko volite relaksirajući odmor uz duge peščane plaže sa zlatnim peskom ili dobar provod uz tradicionalne gastronosmke specijalitete, ovo je pravo mesto za Vas. Ne smemo zaboraviti i možda najveću atrakciju ovog mesta, popularni i naširoko poznati zabavni park PortAventura. Sačinjen od nekoliko tematskih celina (Mediteran, Polinezija, Kina, Meksiko, Divlji Zapad, a u planu je i otvaranje Ferari Land-a) i poseduje brojne adrenalinske atrakcije, restorane i prodavnice.
Za razliku od ovog živahnog mesta, na samo par kilometara severnije od Salou-a, nalazi se La Pineda, manji gradić idealan za miran porodični odmor. Duga peščana plaža, bezbroj turističkih sadržaja, restorana, barova, marketa, akva park, ponudiće Vam sve što je potrebno za pravi odmor i uživanje u dugim letnjim danima.
Nekoliko kilometara južnije od popularnog Saloua, nalazi se Cambrils, nekada malo ribarsko seoce, danas popularno špansko letovalište, prepoznatljivo po divnoj marini u centru mesta, kućama koje podsećaju na hacijende i najboljem domaćem sladoledu u ovoj regiji.