Eretria Evia 2021

Letovanje 2021 / Grčka / Attica / Evia

ERETRIA EVIA 2021

Hotel Negroponte Resort Eretria Evia Hotel Amaronda Resort And Spa Eretria Evia Hotel Miramare Eretria Evia
NEGROPONTE RESORT AMARONDA RESORT & SPA MIRAMARE
★★★★★ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Palmariva Beach Club Eretria Evia Hotel Philoxenia Lefkandi Evia Hotel Porto Evia Boutique Amarynthos Evia
PALMARIVA BEACH PHILOXENIA PORTO EVIA BOUTIQUE
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Eviana Beach Eretria Evia Hotel Grand Bleu Eretria Evia Hotel Stefania Eretria Evia
EVIANA BEACH GRAND BLEU STEFANIA
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★★☆☆
Hotel Petit Village Eretria Evia Vila Posidonia Pension Amarynthos Evia
PETIT VILLAGE POSIDONIA
★★☆☆☆

ERETRIA EVIA 2021

Eretria 2021 / Evia 2021

Eretria se nalazi na zapadnoj obali ostrva Evia, južno od Halkide. Eretria je bila veoma bitan Grčki polis tokom 5. i 6. veka pre nove ere. Eretria u prevodu sa grčkog znači ’grad veslača’. Prvi dokaz za ljudske aktivnosti na području Eretrie su keramički fragmenti i kameni artefakti iz kasnog neolitskog doba (3500 - 3000. godina pre nove ere). Ovi dokazi su pronadjeni na uzvišenju iznad grada, kao i u ravnici. Medjutim, stalne strukture nisu pronadjene pa je nejasno da li je u to vreme postojalo naselje na ovom mestu ili ne.

Prvo poznato naselje iz doba Helade (3000 - 2000. godina pre nove ere) je bilo smešteno u ravnici. Dokaz za to je pronalazak žitnice i nekoliko drugih objekata, kao i keramičke peći. Tokom srednjeg heladskog doba (2000 - 1600. godina pre nove ere), naselje se preselilo na uzvišenje jer je ravnica u poplavi potopljena. U kasnom heladskom dobu (1600 - 1100 godina pre nove ere), broj stanovnika je opadao, da bi tokom srednjeg veka grad bio potpuno napušten.

Eretria ima bogatu prošlost. Pominje se u Homerovom epu Ilijada i to kao jedan od gradova koji je slao brodove za borbu u Trojanskom ratu. Eretria je bila na strani Atinjana tokom njihove borbe sa Dorjanima u Peloponeskom ratu. Arheološkim iskopavanjem su pronadjeni brojni ostaci antičkog grada Eretria: delovi gradskih zidina, pozorište, gimnazija, mozaici, kupatila, hram Apolona Dafneforosa (najpoznatiji hram na ostrvu), Artemidin hram, Dionisosov hram, Akropolj, Makedonska grobnica. Svi pronalasci su izloženi u muzeju u Eretrii, tako da ih zainteresovani mogu tamo videti.

Moderan grad Eretria je popularno letovalište. Prema poslednjem popisku stanovnika iz 2011. godine, grad broji oko 13.053 stanovnika. Eretria je dobro povezana sa Atinom i veliki broj posetilaca koristi priliku da odavde obidje prestonicu Grčke. U Eretriji se mogu videti brojne vikendice, apartmani za izdavanje, mali broj hotela. U centru zaliva gde se nalazi Eretria je gradska plaža sa barovima i tavernama koje služe specijalitete od sveže ribe. U Eretriji, kao i na celom ostrvu, nema puno stranaca. Najveći broj posetilaca su Srbi.