Pigadia Karpatos 2020

Letovanje 2020 / Grčka / Dodekanez / Karpatos

PIGADIA KARPATOS 2020

Hotel Oceanis Pigadia Karpatos Hotel Nereides Pigadia Karpatos Hotel Miramare Bay Pigadia Karpatos
ALIMOUNDA MARE NEREIDES MIRAMARE BAY
★★★★★ ★★★★☆ ★★★☆☆
Hotel Seven Stars Pigadia Karpatos Hotel Oceanis Pigadia Karpatos Hotel  Afoti Beach Pigadia Karpatos
SEVEN STARS OCEANIS AFOTI BEACH
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★☆☆☆
Hotel Olympic Pigadia Karpatos Hotel Sunrise Pigadia Karpatos Hotel Panorama Pigadia Karpatos
OLYMPIC SUNRISE PANORAMA
★★☆☆☆ ★★☆☆☆ ★★☆☆☆
Sun Beach Studios Pigadia Karpatos Aparthotel Dolphin Pigadia Karpatos
SUN BEACH APP DOLPHIN
   

PIGADIA KARPATOS 2020

Karpatos 2020 / Dodekanez 2020 / Grčka Leto 2020

Karpatos je drugo ostrvo po veličini u grupaciji Dodekanezi. Najzapadnije je ostrvo u ovoj grupaciji i nalazi se između Krita i Rodosa. Glavni grad ostrva je Pigadija.

U mitologiji se Karpatos navodi kao mesto rođenja Prometeja i Titana. U periodu stare Grčke je bio protivnik Atine i na strani Sparte. Jedno vreme je bio pod vlašću starog Rima i Vizantije. 1204. godine je pao pod vlast Mlečana i bio pod njihovom vlašću do 1540. godine.

Pigadija je glavni grad i luka na ostrvu. Reč je o moderno uređenom gradu sa brojnim barovima i restoranima. Pored grada se proteže peščana plaža dužinom od 3 kilometra.

Na Karpatosu postoji preko 50 plaža koje se mogu podeliti u 4 grupe: plaže na istočnoj obali ostrva, plaže na južnoj obali, plaže na zapadnoj obali i plaže na severu do koji h se stiže samo čamcima ili terenskim vozilima.

Plaže na zapadnom delu ostrva su vetrovite i do njih se može doći samo kada ne duvaju jaki vetrovi. Najpoznatije plaže na ovom delu ostrva su: Finiki i Arkasa Leucadius. Radi se o peščanim plažama. Plaže na istočnoj obali ostrva su šljunkovite, nisu vetrovite i najpoznatije među njima su Apela, Ahata i Kato Latos. Južni deo ostrva je poznat po plažama sa sitnim belim peskom i te plaže se nalaze u blizini aerodroma. Najpoznatija plaža u ovom delu ostrva je plaža Diakoftis. Plaže ne severnom delu ostrva su skrivene od posetioca i do njih je moguće doći samo čamcima ili terenskim vozilima. Najpoznatije plaže u ovom delu su Diafani i Forokli.

Na Karpatosu postoji veliki broj znamenitosti koje se mogu obići: Neptunova pećina, Diogenisov grob (Aperi), Rimski akvadukt, Arheološki muzej, muzej folklora i etno selo Olimpos, koje spada u najpoznatije selo na Karpatosu.