Albanija Letovanje 2024 / Albanija 2024

Letovanje 2024

ALBANIJA LETOVANJE 2024

Letovanje Drač 2024 Letovanje Ksamil 2024 Letovanje Saranda 2024
DRAČ KSAMIL SARANDA
Letovanje Valona 2024
VALONA

ALBANIJA LETOVANJE 2024

Albanija Letovanje 2024 / Albanija 2024

 

Albanija - Poslednja u potpunosti još uvek neistražena turistička destinacije Evrope, Albanija svojim gostima nudi pre svega letnje aranžmane i destinacije koje izlaze na dva prelepa mora: jonsko i jadransko, duž popularne albanske rivijere duge preko 370 kilometara.

Kako je u Albaniji turizam u razvoju poslednjih desetak godina, od Vašeg letovanja možete samo očekivati neistražene, ali i po najvišim standardima uredjene peščane plaže, vrlo prijatnu klimu sa preko 300 sunčanih dana godišnje i prosečnom letnjom temperaturom od 25 stepeni, te ljubazne domaćine, kako u smeštaju tako i u uslužnim objektima.

Albanija (Shqipëria) je država površine 28.748m2 koja se geografski nalazi u jugoistočnoj Evropi, turistički zanimljiva putnicima jer izlazi na dva mora, jadransko i jonsko. Sa svoje severne strane se graniči sa Crnom Gorom i Srbijom, Severnom Makedonijom na istoku, dok se duž južne i jugoistočne granice graniči sa republikom Grčkom.

Glavna valuta zemlje je Albanski Lek, čija je vrednost skoro identična Srpskom dinaru (100 leka - 95 dinara), te konverzija cena ne predstavlja veći problem srpskim turistima. Napominjemo da je plaćanje u evrima moguće u svim objektima, uz malo lošiji kurs. Vremenska zona u Albaniji je GMT+1, kao i u Srbiji.

Glavni grad Tirana je od Beograda udaljena oko 620 kilometara ukoliko se za put odlučite da idete preko Prištine, dok bi put preko Skopja i Tetova bio za 100 kilometara duži. Povratni put Beograd - Tirana ne bi trebao da košta više od 120eur, sa svim troškovima putovanja. Državljani Srbije preko Kosova mogu proći tranzitno, u roku od tri sata. Za ulazak na Kosovo nisu potrebni testovi niti je obavezan karatantin. Obavezne su lične karte, a maloletna deca koja nemaju lične karte moraju imati kopiju izvoda matične knjige rodjenih i fotografiju (kao za dokumenta).

Po prolasku Tirane ka moru, prvo letovalište na koje nailazite na obali jeste Drač, udaljen 35 kilometara od Tirane. Drač je turistički najveće i najrazvijenije letovalište na albanskoj obali, sa Tiranom povezano putem sa četiri trake i sa najobimnijom ponudom smeštaja i objekata turističke namene. Južno od Drača se prostire Drač plaža, peščana uredjena plaža dugačka 10 kilometara, smeštena u plitkom zalivu, u potpunosti uredjena i podredjena turizmu.

Nastavljajući južno ka Grčkoj, prolazi se pored Divjaka-Karavasta nacionalnog parka i nakon 150 kilometara vožnje stiže se do trećeg po veličini grada Albanije - Valone, grada sa 90.000 stanovnika i doma fudbalskog kluba Fljamurtari. Valona izlazi na jadransko more celom svojom dužinom, gostima nudi vrlo bogatu ponudu turističkih sadržaja i smeštaja i mogućnost letovanja na nekim od najlepših plaža Albanije, po vrlo pristupačnim cenama smeštaja i vanpansionske potrošnje.

Od Valone do naredne turističke senzacije Albanije - Sarande, ima oko 125 kilometara puta preko planine Čika, uz Llogara nacionalni park. Put je uzak, planinski, te za ovu deonicu puta treba isplanirati i do tri sata živopisne vožnje. Saranda je popularno albansko letovalište pozicionirano na obali jonskog mora, koje gleda na Krf i letovalište Kasiopi. Sa svojih 15.000 stanovnika se ne broji u veće gradove Albanije, ali svojim gostima nudi veliki broj objekata za animaciju i smeštaj, kao i veći broj istorijski značajnih lokaliteta za obilazak. Luka Saranda je redovnim trajekt linijima povezana sa lukama Bari i Krf, što je umnogomne doprinelo popularnosti i razvoju ovog slikovitog letovališta.

Plaže regije od Sarande do Ksamila su definitivno najlepše plaže albanske obale, podsećajući na boju peska i mora koja se može naći na jonskim ostrvima Lefkadi, Krfu, Kefaloniji, pa čak i Zakintosu. Na samo 10 kilometara južno od Sarande se nalazi najudaljenije i najjužnije letovalište Albanije - letovalište Ksamil, od grčke granice udaljen oko 20 kilometara. Smešten na razudjenom delu obale jonskog mora, vrlo je popularan kod turista kojima su kvalitetan odmor i veći broj odličnih plaža prioritet odmora.