Albanija Letovanje 2022 / Albanija 2022

Letovanje 2022

ALBANIJA LETOVANJE 2022

Letovanje Dhermi Albanija Letovanje Drač Albanija Letovanje Himara Albanija
DHERMI DRAČ HIMARA
Letovanje Ksamil Albanija Letovanje Saranda Albanija Letovanje Valona Albanija
KSAMIL SARANDA VALONA

ALBANIJA LETOVANJE 2022

Albanija Letovanje 2022 / Albanija 2022

INFORMACIJE: od 06/09/2021. godine za ulazak u republiku Albaniju je neophodna ili potvrda revakcinacije starija od 14 dana, ili negativan PCR/Antigen test ne stariji od 72 odnosno 48 sati, ili dokaz o preležanom covid-19 u poslednjih 6 meseci. Uvedena je i obaveza nošenja maski za lice u zatvorenom prostoru, a radno vreme kafića i uslužnih objekata je skraćeno i isti neće raditi u periodu 23:00-06:00.

Albanija - Poslednja u potpunosti još uvek neistražena turistička destinacije Evrope, Albanija svojim gostima nudi pre svega letnje aranžmane i destinacije koje izlaze na dva prelepa mora: jonsko i jadransko, duž popularne albanske rivijere duge preko 370 kilometara.

Kako je u Albaniji turizam u razvoju poslednjih desetak godina, od Vašeg letovanja možete samo očekivati neistražene, ali i po najvišim standardima uredjene peščane plaže, vrlo prijatnu klimu sa preko 300 sunčanih dana godišnje i prosečnom letnjom tempreturom od 25 stepeni, te ljubazne domaćine, kako u smeštaju tako i u uslužnim objektima.

Albanija (Shqipëria) je država površine 28.748m2 koja se geografski nalazi u jugoistočnoj Evropi, turistički zanimljiva putnicima jer izlazi na dva mora, jadransko i jonsko. Sa svoje severne strane se graniči sa Crnom Gorom i Srbijom, Severnom Makedonijom na istoku, dok se duž južne i jugoistočne granice graniči sa republikom Grčkom.

Glavna valuta zemlje je Albanski Lek, čija je vrednost skoro identična Srpskom dinaru (100 leka - 95 dinara), te konverzija cena ne predstavlja veći problem srpskim turistima. Napominjemo da je plaćanje u evrima moguće u svim objektima, uz malo lošiji kurs. Vremenska zona u Albaniji je GMT+1, kao i u Srbiji.

Glavni grad Tirana je od Beograda udaljena oko 620 kilometara ukoliko se za put odlučite da idete preko Prištine, dok bi put preko Skopja i Tetova bio za 100 kilometara duži. Povratni put Beograd - Tirana ne bi trebao da košta više od 120eur, sa svim troškovima putovanja. Državljani Srbije preko Kosova mogu proći tranzitno, u roku od tri sata. Za ulazak na Kosovo nisu potrebni testovi niti je obavezan karatantin. Obavezne su lične karte, a maloletna deca koja nemaju lične karte moraju imati kopiju izvoda matične knjige rodjenih i fotografiju (kao za dokumenta).

Po prolasku Tirane ka moru, prvo letovalište na koje nailazite na obali jeste Drač, udaljen 35 kilometara od Tirane. Drač je turistički najveće i najrazvijenije letovalište na albanskoj obali, sa Tiranom povezano putem sa četiri trake i sa najobimnijom ponudom smeštaja i objekata turističke namene. Južno od Drača se prostire Drač plaža, peščana uredjena plaža dugačka 10 kilometara, smeštena u plitkom zalivu, u potpunosti uredjena i podredjena turizmu.

Nastavljajući južno ka Grčkoj, prolazi se pored Divjaka-Karavasta nacionalnog parka i nakon 150 kilometara vožnje stiže se do trećeg po veličini grada Albanije - Valone, grada sa 90.000 stanovnika i doma fudbalskog kluba Fljamurtari. Valona izlazi na jadransko more celom svojom dužinom, gostima nudi vrlo bogatu ponudu turističkih sadržaja i smeštaja i mogućnost letovanja na nekim od najlepših plaža Albanije, po vrlo pristupačnim cenama smeštaja i vanpansionske potrošnje.

Od Valone do naredne turističke senzacije Albanije - Sarande, ima oko 125 kilometara puta preko planine Čika, uz Llogara nacionalni park. Put je uzak, planinski, te za ovu deonicu puta treba isplanirati i do tri sata živopisne vožnje. Saranda je popularno albansko letovalište pozicionirano na obali jonskog mora, koje gleda na Krf i letovalište Kasiopi. Sa svojih 15.000 stanovnika se ne broji u veće gradove Albanije, ali svojim gostima nudi veliki broj objekata za animaciju i smeštaj, kao i veći broj istorijski značajnih lokaliteta za obilazak. Luka Saranda je redovnim trajekt linijima povezana sa lukama Bari i Krf, što je umnogomne doprinelo popularnosti i razvoju ovog slikovitog letovališta.

Plaže regije od Sarande do Ksamila su definitivno najlepše plaže albanske obale, podsećajući na boju peska i mora koja se može naći na jonskim ostrvima Lefkadi, Krfu, Kefaloniji, pa čak i Zakintosu. Na samo 10 kilometara južno od Sarande se nalazi najudaljenije i najjužnije letovalište Albanije - letovalište Ksamil, od grčke granice udaljen oko 20 kilometara. Smešten na razudjenom delu obale jonskog mora, vrlo je popularan kod turista kojima su kvalitetan odmor i veći broj odličnih plaža prioritet odmora.