Valona Albanija 2024

Letovanje 2024 / Albanija 2024

VALONA ALBANIJA 2024

Hotel Regina Blu Valona Hotel Vlora International Valona Hotel A and G Valona
REGINA BLU INTERNATIONAL A & G
★★★★★ ★★★★★ ★★★★☆
Hotel Aliko Valona Hotel Bologna Valona Hotel Coral Valona
ALIKO BOLOGNA CORAL
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Gold Valona Hotel Kraal Valona Hotel Le Palezzine Valona
GOLD KRAAL LE PALAZZINE
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel New York Valona Hotel Rezidenca Panorama Valona Hotel Picasso Valona
NEW YORK PANORAMA PICASSO
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Regina City Valona Hotel Ruby Palace Valona Hotel Bella Vista Valona
REGINA CITY RUBY PALACE BELLA VISTA
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★☆☆
Hotel Ble Ble Valona Hotel Envi Valona Hotel Haris Valona
BLE BLE ENVI HARIS
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★★☆☆
Olympia Touristic Village Valona Hotel Onorato Valona hotel Primavera Valona
OLYMPIA VILLAGE ONORATO PRIMAVERA
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★★☆☆
Vila Era Valona Vila Nika Valona Vila Rias Valona
ERA NIKA RIAS

VALONA ALBANIJA 2024

Valona Albanija 2024 / Letovanje Valona 2024

Valona Albanija Letovanje 2024

Valona - sa svojih 150.000 stanovnika, treći po veličini grad Albanije i drugo po veličini turističko letovalište obale, Valona je vrlo živ primorski grad bogate turističke ponude. Kao i Drač, Valona je od 160 kilometara udaljene Tirane i internacionalnog aerodroma Nene Tereza povezana odličnim autoputem sa četiri trake, a u centru letovališta je i turistička luka, morska veza sa okolnim letovalištima i uvalama, ali i sa Italijanskom lukom Brindisi.

Valona je jedan od starijih gradova regije, osnovana u šestom veku pre nove ere, pod imenom Aulona. Bivši glavni grad ove zemlje, Valona se poslednjih godina vrtoglavo penje na lestvici top letnjih destinacija regiona. Geografski odlično pozicionirana, nalazi se u zalivu na spoju mediteranskog i jonskog mora, od vetra i talasa zaštićena poluostrvom Karaburun, sa pogledom na zaliv i ostrvo Sazan. Iznad grada se nalazi laguna Narta, prirodni rezervat velikog broja vrsta biljaka i ptica od internacionalnog značaja, od kojih 26 iz kategorije ugroženih. Sam rezervat se prostire na 40 kvadratnih kilometara, a na a jednom od dva ostrva unutar rezervata, ostrvu Zvernec koje je sa kopnom povezan pešačkim drvenim mostom, je u trinaestom veku izgradjen manastir svete Marije, kao i omalena pravoslavna crkva svetog Trojstva.

Ovo savremeno letovalište je svoju popularnost kod sve većeg broja turista zaslužilo besprekornim ulaganjem države u razvoj turizma u poslednjih desetak godina. Uredjeni parkovi, trgovi, sportski tereni, šetališta kroz grad i uz obalu su pravi primer usmerenog napretka jedne primamljive turističke destinacije, kakva je Valona. Moderno izgradjeni objekti i višespratnice za smeštaj gostiju govore u prilog tome, uz vrlo primetan uticaj italijanske kuhinje, kulture i moderne arhitekture tokom razvoja ove destinacije.

Ukoliko od Vašeg odmora zahtevate uredjenu plažu nedaleko od vreve velikog centra, tu je odlična gradska plaža, ili pak tokom odmora pridajete veću važnost mirnijim plažama, kao što je Orikum, Valona je Vaš izbor za ovogodišnje letovanje. Za uporne lovce na divlje plaže, iskrena je preporuka iznajmljivanje čamca i obilazak 10 kilometara udaljenog poluostrva Karabun, gde ćete sigurno naići na netaknutu prirodu i na destine divljih šljukovitih plaža, koje su u programu i nekolicine turističkih taksi brodića Valone.