Valona Albanija 2022

Letovanje 2022 / Albanija 2022

VALONA ALBANIJA 2022

Hotel Regina Blu Valona Albanija Hotel Vlora International Valona Albanija Hotel A and G Valona Albanija
REGINA BLU INTERNATIONAL A & G
★★★★★ ★★★★★ ★★★★☆
Hotel Aliko Valona Albanija Hotel Bologna Valona Albanija Hotel Coral Valona Albanija
ALIKO BOLOGNA CORAL
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Gold Valona Albanija Hotel Kraal Valona Albanija Hotel Le Palezzine Valona Albanija
GOLD KRAAL LE PALAZZINE
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel New York Valona Albanija Hotel Rezidenca Panorama Valona Albanija Hotel Picasso Valona Albanija
NEW YORK PANORAMA PICASSO
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Regina City Valona Albanija Hotel Ruby Palace Valona Albanija Hotel Bella Vista Valona Albanija
REGINA CITY RUBY PALACE BELLA VISTA
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★☆☆
Hotel Ble Ble Valona Albanija Hotel Envi Valona Albanija Hotel Haris Valona Albanija
BLE BLE ENVI HARIS
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★★☆☆
Olympia Touristic Village Valona Albanija Hotel Onorato Valona Albanija hotel Primavera Valona Albanija
OLYMPIA VILLAGE ONORATO PRIMAVERA
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★★☆☆
Vila Era Valona Albanija Vila Nika Valona Albanija Vila Rias Valona Albanija
ERA NIKA RIAS

VALONA ALBANIJA 2022

Valona Albanija 2022 / Letovanje Valona 2022

Valona Albanija Letovanje 2022

Valona - sa svojih 150.000 stanovnika, treći po veličini grad Albanije i drugo po veličini turističko letovalište obale, Valona je vrlo živ primorski grad bogate turističke ponude. Kao i Drač, Valona je od 160 kilometara udaljene Tirane i internacionalnog aerodroma Nene Tereza povezana odličnim autoputem sa četiri trake, a u centru letovališta je i turistička luka, morska veza sa okolnim letovalištima i uvalama, ali i sa Italijanskom lukom Brindisi.

Valona je jedan od starijih gradova regije, osnovana u šestom veku pre nove ere, pod imenom Aulona. Bivši glavni grad ove zemlje, Valona se poslednjih godina vrtoglavo penje na lestvici top letnjih destinacija regiona. Geografski odlično pozicionirana, nalazi se u zalivu na spoju mediteranskog i jonskog mora, od vetra i talasa zaštićena poluostrvom Karaburun, sa pogledom na zaliv i ostrvo Sazan. Iznad grada se nalazi laguna Narta, prirodni rezervat velikog broja vrsta biljaka i ptica od internacionalnog značaja, od kojih 26 iz kategorije ugroženih. Sam rezervat se prostire na 40 kvadratnih kilometara, a na a jednom od dva ostrva unutar rezervata, ostrvu Zvernec koje je sa kopnom povezan pešačkim drvenim mostom, je u trinaestom veku izgradjen manastir svete Marije, kao i omalena pravoslavna crkva svetog Trojstva.

Ovo savremeno letovalište je svoju popularnost kod sve većeg broja turista zaslužilo besprekornim ulaganjem države u razvoj turizma u poslednjih desetak godina. Uredjeni parkovi, trgovi, sportski tereni, šetališta kroz grad i uz obalu su pravi primer usmerenog napretka jedne primamljive turističke destinacije, kakva je Valona. Moderno izgradjeni objekti i višespratnice za smeštaj gostiju govore u prilog tome, uz vrlo primetan uticaj italijanske kuhinje, kulture i moderne arhitekture tokom razvoja ove destinacije.

Ukoliko od Vašeg odmora zahtevate uredjenu plažu nedaleko od vreve velikog centra, tu je odlična gradska plaža, ili pak tokom odmora pridajete veću važnost mirnijim plažama, kao što je Orikum, Valona je Vaš izbor za ovogodišnje letovanje. Za uporne lovce na divlje plaže, iskrena je preporuka iznajmljivanje čamca i obilazak 10 kilometara udaljenog poluostrva Karabun, gde ćete sigurno naići na netaknutu prirodu i na destine divljih šljukovitih plaža, koje su u programu i nekolicine turističkih taksi brodića Valone.