Valona Albanija 2022 smeštaj

Letovanje 2022 / Albanija 2022

VALONA ALBANIJA 2022

Hotel Regina Blu Valona Albanija 2022 Hotel Vlora International Valona Albanija 2022 Hotel A and G Valona Albanija 2022
REGINA BLU INTERNATIONAL A & G
★★★★★ ★★★★★ ★★★★☆
Hotel Aliko Valona Albanija 2022 Hotel Bologna Valona Albanija 2022 Hotel Coral Valona Albanija 2022
ALIKO BOLOGNA CORAL
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Gold Valona Albanija 2022 Hotel Le Palezzine Valona Albanija 2022 Hotel Rezidenca Panorama Valona Albanija 2022
GOLD LE PALAZZINE PANORAMA
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Picasso Valona Albanija 2022 Hotel Regina City Valona Albanija 2022 Hotel Ruby Palace Valona Albanija 2022
PICASSO REGINA CITY RUBY PALACE
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Bella Vista Valona Albanija 2022 Olympia Touristic Village Valona Albanija 2022 Hotel Onorato Valona Albanija 2022
BELLA VISTA OLYMPIA VILLAGE ONORATO
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★★☆☆
hotel Primavera Valona Albanija 2022 Hotel Stinet Valona Albanija 2022 Vila NikaValona Albanija 2022
PRIMAVERA STINET VILA NIKA
★★★☆☆ ★★★☆☆  

VALONA ALBANIJA 2022

Valona Albanija 2022 / Letovanje Valona 2022

Valona Albanija Letovanje 2022

Valona - sa svojih 150.000 stanovnika, treći po veličini grad Albanije i drugo po veličini turističko letovalište obale, Valona je vrlo živ primorski grad bogate turističke ponude. Kao i Drač, Valona je od 160 kilometara udaljene Tirane i internacionalnog aerodroma Nene Tereza povezana odličnim autoputem sa četiri trake, a u centru letovališta je i turistička luka, morska veza sa okolnim letovalištima i uvalama, ali i sa Italijanskom lukom Brindisi.

Valona je jedan od starijih gradova regije, osnovana u šestom veku pre nove ere, pod imenom Aulona. Bivši glavni grad ove zemlje, Valona se poslednjih godina vrtoglavo penje na lestvici top letnjih destinacija regiona. Geografski odlično pozicionirana, nalazi se u zalivu na spoju mediteranskog i jonskog mora, od vetra i talasa zaštićena poluostrvom Karaburun, sa pogledom na zaliv i ostrvo Sazan. Iznad grada se nalazi laguna Narta, prirodni rezervat velikog broja vrsta biljaka i ptica od internacionalnog značaja, od kojih 26 iz kategorije ugroženih. Sam rezervat se prostire na 40 kvadratnih kilometara, a na a jednom od dva ostrva unutar rezervata, ostrvu Zvernec koje je sa kopnom povezan pešačkim drvenim mostom, je u trinaestom veku izgradjen manastir svete Marije, kao i omalena pravoslavna crkva svetog Trojstva.

Ovo savremeno letovalište je svoju popularnost kod sve većeg broja turista zaslužilo besprekornim ulaganjem države u razvoj turizma u poslednjih desetak godina. Uredjeni parkovi, trgovi, sportski tereni, šetališta kroz grad i uz obalu su pravi primer usmerenog napretka jedne primamljive turističke destinacije, kakva je Valona. Moderno izgradjeni objekti i višespratnice za smeštaj gostiju govore u prilog tome, uz vrlo primetan uticaj italijanske kuhinje, kulture i moderne arhitekture tokom razvoja ove destinacije.

Ukoliko od Vašeg odmora zahtevate uredjenu plažu nedaleko od vreve velikog centra, tu je odlična gradska plaža, ili pak tokom odmora pridajete veću važnost mirnijim plažama, kao što je Orikum, Valona je Vaš izbor za ovogodišnje letovanje. Za uporne lovce na divlje plaže, iskrena je preporuka iznajmljivanje čamca i obilazak 10 kilometara udaljenog poluostrva Karabun, gde ćete sigurno naići na netaknutu prirodu i na destine divljih šljukovitih plaža, koje su u programu i nekolicine turističkih taksi brodića Valone.