Palermo Letovanje Avionom 2024

Letovanje 2024 / Italija / Sicilija

PALERMO AVIONOM 2024

Hotel Cefalu Sea Palace Palermo Sicilija Hotel Acacia Resort Palermo Sicilija Hotel Artemis Cefalu Palermo Sicilija
CEFALU SEA PALACE ACACIA RESORT ARTEMIS
★★★★★ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Citta del Mare Terrasini Palermo Sicilija Hotel Costa Verde Cefalu Palermo Sicilija Hotel Splendid La Torre Palermo Sicilija
CITTA DEL MARE COSTA VERDE SPLENDID LA TORRE
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Tourist Cefalu Palermo Sicilija Villa Terasini 2000 Palermo Sicilija
TOURIST TERASINI 2000
★★★☆☆  

PALERMO LETOVANJE 2024

Palermo Letovanje Avionom 2024

Palermo je glavni grad i najveći grad Sicilije, sa oko milion stanovnika. Smešten je na obali Tirenskog mora, u najlepšem zalivu Zlatna školjka. Nekada moćna prestonica sicilijanskog kraljevstva, potom najveći arapski grad posle Kaira, grad bogat spomenicima specifične arapsko-normanske arhitekture - kasnije je postao sedište mafije, po čemu je i dan danas poznat širom sveta.

Palermo je glavni grad autonomne regije i najvećeg ostrva Sicilija, u Italiji. Nalazi se na severo-zapadnoj obali popularnog ostrva, sa pogledom na prelepo Tirensko more. Sa svojom bogatom istorijom, koja datira još iz antičkih vremena, Palermo je bio pod uticajem različitih civilizacija, uključujući Feničane, Kartaginjane, Rimljane, Vizantijce, Arape, Normane i Špance.

Palermo ima dugu i složenu istoriju. Osnovali su ga Feničani u 8. veku pre nove ere, a kasnije je postao istaknuti grad pod rimskom vlašću. Istorija grada takođe uključuje arapske i normanske uticaje, koji su ostavili trajan uticaj na njegovu arhitekturu, kulturu i tradiciju.

Palermo se može pohvaliti mešavinom arhitektonskih stilova koji odražavaju njegovu raznoliku istoriju. Normanska palata, UNESCO-ova svetska baština, je ikonična znamenitost, sa Palatinskom kapelom sa svojim zadivljujućim mozaicima. Katedrala u Palermu, sa mešavinom normanskog, gotičkog i baroknog stila, je još jedna značajna atrakcija. Grad takođe ima živahne ulične pijace kao što su Balaro i Vučirija.

Palermo je poznat po živopisnom uličnom životu, festivalima i kulturnim događajima. Gradska kuhinja je odraz njegove raznolike istorije, koja sadrži mešavinu arapskih, normanskih i italijanskih uticaja. Lokalni specijaliteti uključuju arancini (kuglice od pirinča), cannoli (slatka peciva) i panelle (fritule od slanutka).

Palermo je dom nekoliko muzeja i umetničkih galerija. Regionalni arheološki muzej, Palazzo Abatelis i Međunarodni muzej marioneta su među kulturnim institucijama koje prikazuju istorijsko i umetničko nasleđe grada.

Palermo ima mediteransku klimu, sa toplim, suvim letima i blagim, vlažnim zimama. Grad ima relativno blagu klimu tokom cele godine, što ga čini atraktivnom destinacijom za turiste.

Privreda Palerma je raznolika, sa sektorima kao što su turizam, poljoprivreda i usluge koji igraju ključnu ulogu. Strateška lokacija grada na Mediteranu doprinela je njegovom istorijskom značaju kao trgovačkom centru.

Kao i mnogi istorijski gradovi, Palermo se suočava sa izazovima vezanim za urbani razvoj, zagušenje saobraćaja i očuvanje svog kulturnog nasleđa. U toku su napori da se uravnoteži modernizacija sa očuvanjem njene bogate istorije. Sve u svemu, Palermo je grad koji obuhvata slojevitu istoriju Sicilije, nudeći posetiocima fascinantan spoj arhitekture, kulture i kuhinje.