Boka Kotorska Letovanje 2024 2024

Letovanje 2024 / Crna Gora

BOKA KOTORSKA 2024

Bijela Letovanje 2024 Dobrota Letovanje 2024 Herceg Novi Letovanje 2024
BIJELA DOBROTA HERCEG NOVI
Igalo Letovanje 2024 Kamenari Letovanje 2024 Kotor Letovanje 2024
IGALO KAMENARI KOTOR
Orahovac Letovanje 2024 Perast Letovanje 2024 Tivat Letovanje 2024
ORAHOVAC PERAST TIVAT

BOKA KOTORSKA 2024

Boka Kotorska Letovanje 2024

Legenda za Crnu Goru kaže da se Bogu pocepala vreća kada je nad njom delio prirodne lepote, pa su sve planine poispadale i pale na njeno tlo. A medju njima i klisure i kanjoni, reke koje krče svoj put kroz kamen i divljinu. I plavo more koje svojim talasima zapljuskuje obalu, odbeglu od krša i golog kamena.

I baš tu, gde se obala i more spajaju, nalazi se zaliv, jedinstven u svojoj lepoti i slikovit u dubokom prodoru mora medju strmim i masivnim brdima. To je Boka Kotorska, najlepši zaliv Jadranskog mora, prepuna draga i uvala, malenih ostrva razbacanih po mirnoj morskoj površini, tesnaca i prolaza, ukrašena ruševinama starih manastira, kuća i nekadašnjih utvrdjenja, omedjena visokim golim planinama koje je natkriljuju i ogledaju se u blistavom plavetnilu mora.

Boka Kotorska je najveći medju zalivima Jadranskog mora. Ime duguje italijanskoj reči bocca, što znači usta. Pretpostavlja se da je na nastanak bokokotorskog zaliva uticala fluvijalna erozija, i to još u pliocenu. Zaliv ulazi 28 kilometara u kopno, a širina ulaza mu je 2.95 kilometara. Dužina obale je 105 kilometara i prostore se od Herceg Novog prema Perastu, Risnu, Kotoru sve do Tivta i mnogih manjih prigradskih naselja. Zaliv je okružen planinama Lovćen, Orjen, Radoštak i Dobroštica. Zaliv se unutar sebe deli na još dva spoljašnja (Herceg-Novski i Tivatski) i dva unutrašnja (Risanski i Kotorski) zaliva. Srednja dubina vode u zalivu je 27.3 metara, a  maksimalna dubina je 60 m. U Boki Kotorskoj postoji i devet ostrva: Prevlaka, Mamula, Gospa od Milosti, Sveti Marko, Ostrvo Cvijeća, Zanovjetni Školjic, Gospa od Škrpjela i Sveti Djordje. Od 1997. godine Boka Kotorska je i zvanično uvrštena u Asocijaciju 28 najlepših zaliva sveta.

Ako Vas sve ovo nije ubedilo i niste ljubitelj kulture i istorije, Bokokotorski zaliv svakako obiluje i raznim sportskim i zabavnim manifestacijama, mnogim restoranima, diskotekama, tako da njegovu energiju mogu da osete i energičnije osobe od sentimentalnih romantika. U svakom slučaju sigurno je da nećete biti ravnodušni na šarm ovog područja jer ono predstavlja čistu estetiku.