Boka Kotorska Letovanje 2021

Letovanje 2021 / Crna Gora

BOKA KOTORSKA 2021

Bijela Crna Gora 2021 Dobrota Crna Gora 2021 Herceg Novi Crna Gora 2021
BIJELA dobrota HERCEG NOVI
Igalo Crna Gora 2021 Kamenari Crna Gora 2021 Kotor Crna Gora 2021
IGALO Kamenari KOTOR
Perast Crna Gora 2021 Perast Crna Gora 2021 Tivat Crna Gora 2021
orahovac PERAST TIVAT

BOKA KOTORSKA 2021

Boka Kotorska Leto 2021 / Crna Gora Leto 2021

Legenda za Crnu Goru kaže da se Bogu pocepala vreća kada je nad njom delio prirodne lepote, pa su sve planine poispadale i pale na njeno tlo. A medju njima i klisure i kanjoni, reke koje krče svoj put kroz kamen i divljinu. I plavo more koje svojim talasima zapljuskuje obalu, odbeglu od krša i golog kamena.

I baš tu, gde se obala i more spajaju, nalazi se zaliv, jedinstven u svojoj lepoti i slikovit u dubokom prodoru mora medju strmim i masivnim brdima. To je Boka Kotorska, najlepši zaliv Jadranskog mora, prepuna draga i uvala, malenih ostrva razbacanih po mirnoj morskoj površini, tesnaca i prolaza, ukrašena ruševinama starih manastira, kuća i nekadašnjih utvrdjenja, omedjena visokim golim planinama koje je natkriljuju i ogledaju se u blistavom plavetnilu mora.

Boka Kotorska je najveći medju zalivima Jadranskog mora. Ime duguje italijanskoj reči bocca, što znači usta. Pretpostavlja se da je na nastanak bokokotorskog zaliva uticala fluvijalna erozija, i to još u pliocenu. Zaliv ulazi 28 kilometara u kopno, a širina ulaza mu je 2.95 kilometara. Dužina obale je 105 kilometara i prostore se od Herceg Novog prema Perastu, Risnu, Kotoru sve do Tivta i mnogih manjih prigradskih naselja. Zaliv je okružen planinama Lovćen, Orjen, Radoštak i Dobroštica. Zaliv se unutar sebe deli na još dva spoljašnja (Herceg-Novski i Tivatski) i dva unutrašnja (Risanski i Kotorski) zaliva. Srednja dubina vode u zalivu je 27.3 metara, a  maksimalna dubina je 60 metara. U Boki Kotorskoj postoji i devet ostrva: Prevlaka, Mamula, Gospa od Milosti, Sveti Marko, Ostrvo Cvijeća, Zanovjetni Školjic, Gospa od Škrpjela i Sveti Djordje. Od 1997. godine Boka Kotorska je i zvanično uvrštena u Asocijaciju 28 najlepših zaliva sveta.

Ako Vas sve ovo nije ubedilo i niste ljubitelj kulture i istorije, Bokokotorski zaliv svakako obiluje i raznim sportskim i zabavnim manifestacijama, mnogim restoranima, diskotekama, tako da njegovu energiju mogu da osete i energičnije osobe od sentimentalnih romantika. U svakom slučaju sigurno je da nećete biti ravnodušni na šarm ovog područja jer ono predstavlja čistu estetiku.