Parga Letovanje 2023

Letovanje 2023 / Grčka / Jonsko More / Epir

PARGA 2023

Hotel Lichnos Beach and Suites Parga Hotel Adams House Parga Hotel Palatino Parga
LICHNOS BEACH SUITES ADAMS HOUSE PALATINO
★★★★★ ★★★★☆ ★★★★☆
Parga Beach Resort Parga Hotel Alfa Parga Lichos Bay Village Parga
PARGA BEACH RESORT ALFA LICHNOS BAY VILLAGE
★★★★☆ ★★★☆☆ ★★★☆☆
Hotel Maistrali Parga Hotel Paradise Parga Hotel Central Parga
MAISTRALI PARADISE CENTRAL
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★☆☆☆
Astra Parga Akis House Parga Anna Parga
ASTRA AKIS ANNA
Anna 2 Parga Aristides Gardens Parga Aleksandros Parga
ANNA 2 ARISTIDES GARDENS ALEXANDROS KONSTANTINA
Bakoli Parga Dafni Parga Diamond Valtos Parga
BAKOLI DAFNI DIAMOND VALTOS
Gabriel Parga Ideal House Parga Ilian Parga
GABRIEL IDEAL HOUSE ILIAN
Isidor Parga Limona Parga Miltos Parga
ISIDOR LIMONA MILTOS
Natali Parga Nikas Parga Nikos Dimas Parga
NATALI NIKAS NIKOS DIMAS
Oasis Exclusive Parga Poseidon Parga Rakis Parga
OASIS EXCLUSIVE POSEIDON RAKIS
Rina Parga Spiros Parga Tasos Parga
RINA SPIROS TASOS
Theasea Lihnos Parga Tousis Parga Tsimas Parga
THESEA LICHNOS TOUSIS TSIMAS

PARGA 2023

Parga 2023

Parga se nalazi na Jonskom moru, u Epirskoj oblasti, nasuprot ostrva Krf, udaljena 100 kilometara južno od Janjine. Smeštena u amfiteatru koji se otvara prema dubokom i živopisnom zalivu, Parga je mesto koje svojim izgledom i duhom podseća na stara mediteranska mesta, okružena šumom i stablima maslina. Mala luka se nadovezuje na gradsku plažu, duž koje se prostire šetalište sa bezbrojnim tavernama, baštama, prodavnicama, poslastičarnicama, koje čini centar dešavanja ovog mediteranskog mesta. Kombinacija venecijanske luke i tradicionalne grčke arhitekture sa uskim, krivudavim ulicama, malim trgovima i crkvama čine ovo mesto izuzetno šarmantnom turističkom destinacijom. Tempo života je veoma spor preko dana da bi u večernjim časovima luka živnula u kosmopolitskoj atmosferi koja zadovoljava svačiji ukus. Bogata istorija grada je ostavila raskošno kulturno istorijsko nasledje: tri tvrdjave iz različitih perioda, Mikenski grob, manastir Vlaheron, crkva Svetog Sostisa...

Antičko ime za Pargu je bilo Ipargos. Parga je pridružena Grčkoj posle Balkanskih ratova. Zvanično je proglašena turističkom oblašću 1962. godine. Svakodnevno iz Parge polaze brodići za Paksi i Krf. Na vrhu brda iznad Parge nalazi se tvrdjava, i korišćena je za zaštitu neprijatelja sa kopna i mora. Utvrdjenje datira iz 11 veka, i uglavnom je služilo lokalnom stanovništvu da se zaštite od gusara i turaka. Tvrdjava je više puta bila rušena i obnavljana. Izvan zamka je bilo postavljeno 8 kula u fuknciji odbrane. Unutar zidina nekada je bilo 400 kuća. Tvrdjava je posle dva uništenja obnovljena od strane Mlečana 1792. Zahvaljujući svom prirodnom utvrdjenju i njenom savršenom dizajnu, tvrdjava je ostala neosvojiva sve do 1819 i napada Ali Paše. Nakon prodaje Parge Turcima, Ali Paša je ojačao tvrdjavu još više, gde je postavio svoj harem i amam na vrhu utvrdjenja. Na taj način je reorganizovao unutrašnjost utvrdjenja. Na ulazu se može videti krilati lav Agios Markos. Postoje razni bastioni, tajni prolaz do mora, kasarna, skladište, ostaci kuća.. Sa tvršave se pruža prelep pogled na Pargu, more i prelepo ostvro svete Bogorodice (Panagia). Na ostrvu ima postoje dve crkve i ostaci Francuske tvrdjave. Do ostrva se može dodji laganim plivanjem sa gradske plaže Krioneri, ili čamcem iz pristaništa. Celo ostrvo se može prepešačiti i uživati u mirisu četinara i pogledu na otvoreno more i okolna ostrva. U istočnom delu Parfe nalazi se jezero Kalodiki. Opština Parga uklučuje i mesta Agia, Antousa, Agia Kiriaki.

U samom gradu nalaze se dve plaže, velika Valtos plaža je u neposrednoj blizini grada i mnogobrojne manje skrivene plaže u zalivu. Pored velikog broja prelepih plaža, Parga svojim posetiocima pruža brojne mogućnosti za kvalitetan i aktivan odmor: krstarenje, obilazak jonskih ostrva Krf, Lefkada, Zakintos I Kefalonija kao i obližnjih manastira i crkvi. U večernjim satima, nakon celodnevnog uživanaj na plažama ili obilaska okoline, Parga nudi tradicionalne grčke specijalitete u nekoj od mnogobrojnih taverni koje se nalaze duž plaže i izmedju romantičnih, uzanih uličica ovog živopisnog mesta. Duh ovog grada je živahan i moderan sa tragovima tradicionalnog. Udaljen od tokova masovnog turizma, uspeva da sačuva šarm i senzibilitet malog mediteranskog mesta u kome će svako uživati.