Banje Srbija 2024

Letovanje 2024 / Srbija

BANJE SRBIJA 2024

Banje Srbija Banje Srbija Banje Srbija
KRUPANJ SOKOBANJA VRNJAČKA BANJA

BANJE SRBIJA 2024

Banje Srbija 2024

Banje u Srbiji predstavljaju veliki potencijal cele Srbije i srpskog turizma. Srbija obiluje izvorima tople i hladne termalne/mineralne vode. Lekoviti gas i lekovito blato upotpunjuju banjsko bogatstvo Srbije. Preko 1000 izvorišta i na njima preko 50 banja, učinili su banjski turizam u Srbiji, najrazvijenijom turističkom granom. Pored toga, banje predstavljaju ekološki čiste sredine, koje se uglavnom nalaze u podnožju planina ili u pitomim dolinama, okružene šumom, pašnjacima i voćnjacima i zaštićene od jakih vetrova i veoma su pogodne za relaksaciju i psihofizički odmor.

Veliki broj banja datira još iz rimskog doba, kao što je primer sa gamzigradskom i sokobanjom, dok je banja vrdnik najmladja medju banjama Srbije. Banje Srbije se posebno vezuju za period vladavine Turaka koji su gradili čuvena parna “turska kupatila“. Najpoznatija se ona u Ribarskoj Banji, ali su čuveni i “amami” u Sokobanji i Novopazarskoj banji, koji se upotrebljavaju i danas.

Banje Srbije mogu se svrstati u pet regiona ili još bolje rečeno mogu da se podele na banje: Istočne Srbije, Centralne, Severne Srbije, banje zapadne i banje južne Srbije. Svaka banja u Srbiji je posebna što se tiče lekovitih faktora i lekovitih voda odnosno mineralnih izvora. Najznačajnije i najrazvijenije banje u Vojvodini su Kanjiža, Junaković, Palić i Vrdnik. Banje koje se nalaze u centralnoj Srbiji su Bukovička, Vrujci, Gornja Trepča, Ovčar, Jošanička, Mataruška, Vrnjačka, Ribarska, Selters, Bogutovačka i Palanački Kiseljak. Na spisku banja istočne Srbije se nalaze Gamzigradska, Brestovačka, Zvonačka i Sokobanja. Banje na jugu Srbije su - Niška, Kuršumlijska, Lukovska, Prolom, Sijarinska, Novopazarska, Vranjska, Bujanovačka. Banja Koviljača, Pribojska banja i banja Badanja su banje koje se nalaze na zapadu Srbije.