Tara

Letovanje 2024 / Srbija / Planine

TARA Zimovanje 2024

Vila Perduh Tara
VILA PERDUH

TARA ZIMOVANJE 2024

Tara Zimovanje 2024

Tara se nalazi u zapadnoj Srbiji, nedaleko od planine Zlatibor i Mokre Gore, i predstavlja područje netaknutih prirodnih bogatstava i lepote, što je čini idealnom destinacijom za odmor i rekreaciju. Prirodnom bogatstvu Tare doprinose i reka Drina sa svojim kanjonom, jezero Perućac na Drini i Zaovinsko jezero.

Planina Tara je proglašena za Nacionalni park što je garancija očuvanosti prirode na najvišem nivou. Nacionlni park Tara prostire se na 19.175 ha zemljišta a uspostavljen je davne 1981. godine zarad očuvanja prirodnih lepota i vrednosti planine Tare. Prostor Nacionalnog parka obuhvata: planinu Taru, Crni vrh, Zvezdu, Stolac, kanjon Drine sa Perućcem i okolinu Bajine Bašte.

Područje ovog planinskog masiva, nudi mnoštvo turističkih sadržaja, od kojih se izdvajaju manifestacija Drinska regata, etno-selo Dvrengrad na Mećavniku, vožnja poznatom Šarganskom osmicom, prelepi vidikovac - Mitrovac na Tari i mnogi drugi.
Splavarenje kanjonom Drine predstavlja izuzetan doživljaj koji svakako morate iskusiti. Takodje čuvena je turistička manifestacija „Drinska regata“ koja se održava već sedamnaest godina zaredom, na Drini. Drinska regata okupi i do 100 000 posetilaca iz zemlje i inostranstva.
Tu je i nadaleko poznati Drvengrad odnosno Mećavnik, etno selo nastalo kao rezultat kreativnosti filmskog reditelja Emira Kusturice. Ovde možete videti drvene kuće karakteristične za područje Tare, prateće objekte, crkve brvnare, vodenice i sl. Neke od ovih gradjevina su kopije postojećih a neke su stvarne, demontirane i donesene na Mećavnik.