Zlatar

Letovanje 2024 / Srbija / Planine

ZLATAR Zimovanje 2024

Vila Jelena Nova Varoš Zlatar
VILA JELENA

ZLATAR ZIMOVANJE 2024

Zlatar Zimovanje 2024

Planina Zlatar, predstavlja jednu od naših najlepših planina, smeštena je u zapadnom delu Srbije. Najviši vrh je Golo brdo sa nadmorskom visinom 1.627 metara. Nedaleko od nje može se posetiti kanjon reke Uvac, stanište belog bora i reliktne ptičije vrste na Balkanu - beloglavog supa. Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnosti pejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizma privlači pažnju velikog broja turista.
Na prostoru turističke regije Zapadna Srbija nalazi se 15 biciklističkih ruta, ukupne dužine oko 400 km za ljubitelje prirode i aktivnog odmora. Pored mnogobrojnih pešačkih i biciklističkih staza, oni koji dolaze na Zlatar imaju priliku da se upoznaju i sa srpskom kulturom u mnogobrojnim manastirima i crkvama, medju kojima je najpoznatiji manastir Mileševa u kom se nalazi čuvena freska "Belog andjela". Zapadna Srbija poznata je po mnogobrojnim specijalitetima koji su dar od prirode, a Zlatar nudi svoju autohtonu vrstu "zlatarskog sira" kao i proizvode od lekovite heljde.
Zbog vazduha obogaćenog terpentinom i ozonom, Zlatar je proglašen vazdušnom banjom. Pogoduje lečenju kardiovaskularnih bolesti, poremećenog arterijskog pritiska, povišenog nivoa masti i šećera u krvi, pa se tako na Zlataru nalazi Zavod za prevenciju i lečenje tih oboljenja.