Dubrovnik Hrvatska 2024 / Letovanje Dubrovnik

Letovanje 2024 / Hrvatska / Dalmacija

DUBROVNIK HRVATSKA 2024

Hotel More Dubrovnik Hotel Grand Park Dubrovnik Hotel Lero Dubrovnik
HOTEL MORE HOTEL GRAND PARK HOTEL LERO
★★★★★ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Neptun Dubrovnik Hotel Uvala Dubrovnik Hotel Komodor Dubrovnik
HOTEL NEPTUN HOTEL UVALA HOTEL KOMODOR
★★★★☆ ★★★★☆ ★★★☆☆
Hotel Splendid Dubrovnik Hotel Vis Dubrovnik Hotel Adriatic Dubrovnik
HOTEL SPLENDID HOTEL VIS HOTEL ADRIATIC
★★★☆☆ ★★★☆☆ ★★☆☆☆

DUBROVNIK HRVATSKA 2024

Dubrovnik Hrvatska 2024 / Letovanje Dubrovnik 2024

Hoteli i apartmani

Dubrovnik je grad na jugu Hrvatske, administrativno središte Dubrovačko-neretvanske županije i jedno od najvažnijih istorijsko-turističkih centara Hrvatske. Godine 1979. grad Dubrovnik dodan je na UNESCO popis Svetske baštine. Od Splita je udaljen 237 kilometara, a od Zagreba 624 km. Tokom svoje bogate istorije grad je bio nošen udarom sa svih strana. Stalno okružen jačima od sebe podigao je čvrste bedeme radi svoje odbrane, a u svojoj odbrani mnogo više je koristio diplomatiju od vojne snage.

Već na prvom koraku pred Dubrovnikom pogled se zaustavlja pred monumentalnim zidinama, kojima je u dužini od dva kilometra ocrtana fizionomija grada. One ga nadvisuju i zaokružuju sa svih strana i jedne su od najlepših zidina u Evropi. Njihova gradnja potiče još iz vremena osnivanja grada, već od 8. veka potiču kameni zidovi u kreču. Prve zidine prema zapadu gradile su se još u 10. veku, a njihovo proširivanje traje do 16. veka kada kula Bokar dobija konačni izgled. Grad ima četvoro gradskih vrata. Inače, srce starog Dubrovnika bilo je smešteno u istočnom delu grada, a obuhvata trg uokviren monumentalnim zgradama kao što su: Knežev dvor, palata Sponza, Orlandov stub, crkva Sv. Vlaha, stolna crkva sa riznicom, dominikanski manastir i crkva. Glavna gradska ulica - Placa (Stradun), jedinstveni je primer dvorane pod vedrim nebom.

Osim istorijskih i kulturnih sadržaja Dubrovnik nudi i veliki izbor kafića, vrhunskih restorana, barova i klubova koji garantuju dobru zabavu. Uz bogat noćni život Dubrovnik se može pohvaliti i izuzetno bogatom gastronomskom ponudom. Izvorna kuhinja ovog podneblja sastoji se uglavnom od laganih jela pripremljenih od sveže ulovljene ribe, plodova mora začinjenih sa domaćim maslinovim uljem, ukusne testenine i povrća uz dodatak mediteranskog bilja. Čitav grad je okrenut turizmu, suncu i moru. Obasjan je bogatim bojama rascvetanih vrtova i crvenih krovova, iz daljine se čini kao da pluta na širokom otvorenom moru, uz pratnju večno zelenih okolnih ostrva. Rivijera grada Dubrovnika proteže se na više od 250 kilometara obale, prepune bujne vegetacije južnog Jadrana. Život cveta i na goloj steni uz samo more, zadivljujući svakog posetioca lepotom i intenzivnim mirisima. U vrućim letnjim danima opijajući miris mora meša se sa eteričnim mirisima borova, čempresa, lovora, ružmarina, mirte, kao i raznim drugim aromatičnim biljem i cvećem.

Popularne plaže:

Buža je smeštena ispod južnih zidina dubrovačke tvrdjave pa je jedini prilaz plaži otvor (dubrovački: buža) i vrata svetoga Stjepana u zidinama do kojih se dolazi uskim gradskim uličicama sa Straduna pa iza dubrovačke katedrale. Plaža je stenovita s betonskim terasama sa kojih se pruža predivan pogled na otvoreno more i otok Lokrum, a more je kristalno čisto. Plaža Buža je idealna za mlade parove željne romantike i one željne avanturizma. Buža nije pogodna za porodice sa malom decom, starije osobe, invalide i osobe s fizičkim poteškoćama upravo zbog svog teškog prilaza samoj plaži i brojnih uskih stepenica. Na plaži nema prirodnog hlada.

Banje je najpoznatija dubrovačka plaža, s pogledom na grad, gradske zidine i ostrvo Lokrum. Uglavnom toplo i čisto more iz godine u godinu privlači sve više domaćih i stranih posetioca. Retko ćete videti ovu plažu pustu, čak i kad prodje glavni deo letnje sezone. Do Banja se dolazi pešice ili autobusom javnog gradskog prevoza, a može i naravno automobilom, iako je parking leti gotovo nemoguće pronaći. Ulaz na plažu se ne naplaćuje. Po potrebi, na Banjama se postavlja igralište za odbojku na pesku, mali fudbal, kao i vaterpolo. Za ljubitelje avanturističkih sadržaja, na raspolaganju je paragliding. Banje se noću pretvara u mesto nezaboravnog noćnog provoda, uz redovna gostovanja svetski poznatih DJ-eva.

Veliki Žali se nalazi na 30 kilometara zapadno od Dubrovnika, u neposrednoj blizini naselja Brsečine. Do plaže se može doći automobilom, a za sve posetioce plaže dostupan je besplatan parking. Plaža je šljunkovita, a ime je dobila zahvaljujući krupnom šljunku kojeg u Dalmaciji nazivaju žal. Uz očuvanu prirodu, plaža je poznata po čistoći okoline i mora. Na plaži se nalazi Cocktail bar koji nudi pice, roštilj, salatu i sendviče. Takodje, ljubitelji vodenih sportova mogu uživati u vožnji jet skija, sandolina, a mogu se voziti na banani i tubama.