Istra Hrvatska 2024 / Letovanje Istra

Letovanje 2024 / Hrvatska

ISTRA HRVATSKA 2024

Letovanje Poreč Letovanje Pula Letovanje Rovinj
POREČ PULA ROVINJ
Letovanje Umag
UMAG

ISTRA HRVATSKA 2024

Istra Hrvatska 2024 / Letovanje Istra 2024

Hoteli i apartmani

Istra je drugačija od ostatka Hrvatske. Još davno su joj Rimljani nadenuli ime Terra Magica. Bila je u posedu Italije sve do Drugog svetskog rata. Ima poznatu i svetski priznatu gastronomiju, vrhunska vina i maslinova ulja. Njene lepote su vrlo pristupačne, oduševiće Vas krajolici, neobična sela, prelepi rimski gradovi i bujna priroda.

Pula

Poznata po svom koloseumu, Pula je nekad bila centar Habsburške brodogradnje. Centar grada obiluje poslovnim prostorima i radnjama, velikom pijacom i ribarnicom. Kako god Vam se činilo, Pula ima puno toga za pokazati, ali za ono pravo uživanje treba se ipak potruditi. Počnite sa Lukom Sergijevaca ili Zlatnim vratima, zatim Forumom, Augustovim hramom, pa ako ne stignete ništa drugo, makar uhvatite brod za Brijune iz Fažane.

Limski kanal

Jedan od najvećih fenomena Istre je Limski kanal, 10 kilometara uski kanjon u srcu poluostrva sa obroncima pod gustom šumom i mirnom, zelenom vodom. Kanalom Vas mogu provesti vodiči u čamcima ili možete uživati u pogledu sa platforme pokraj glavnog puta. Ako volite školjke, vrlo je verovatno da ste na području Hrvatske jeli one uzgojene po farmama Limskog kanala. Istoričari bi mogli uživati u činjenici da se poznati britanski pirat Henry Morgan navodno skrivao u Limskom kanalu, dok je Giacomo Casanova o njemu govorio u svojim zapisima.

Buje

Buje je oko 10 kilometara udaljeno od obale izmedju Umaga i Novigrada, a nalazi se na 200 metara visokom brežuljku sa koga se vidi tanka plava linija mora ispod Dolomita, italijanskog dela Alpa. Gledajući po gradu naći ćete dva zvonika. Jedan je podignut na mestu gde je bogati trgovac doneo kip Blažene Device iz Venecije, tačno pred gradska vrata. Drugi je stariji zvonik crkve svetog Servulusa poznate po portalu i vrednim kipovima i slikama venecijanskih umetnika kao i orguljama iz 1791. Ostatak grada čine uske ulice i čarobna atmosfera prošlih vremena, kao i festivali vina, pečuraka, boja, čokolade i tako dalje. Ako imate decu, u blizini se nalazi veliki Aqua park.

Grožnjan

Bio je strateški važna tvrdjava sve do propasti Venecije u 18. veku. Dva veka kasnije, u 1965. pretvoren je u umetničku koloniju koja je privukla Jeunesses Musicales International da započnu letnju muzičku školu 1969. godine. Svakog leta je prepun koncerata, recitala i baleta u lokalnom dvorcu ili po trgovima pod zvezdanim nebom. Danas Grožnjan ima više od 30 umetničkih studija i galerija, otvorenih tokom letnje sezone.

Brijuni

Maleni arhipelag od 14 ostrva kraj zapadne obale Istre na posetioce deluje kao putovanje kroz vreme. Na Brijunima je zarobljeno hiljade godina istorije čovečanstva, počevši od otisaka stopala dinosaurusa. Samo su 2 ostrva otvorena posetiocima, i na njima ćete naći golf terene, sklonište za ptice, zoo vrt i safari park, tri muzeja i arheološko nalazište. Možete obići sve atrakcije turističkim vozićem ili unajmiti bicikl ili električni buggy.

Pazin

Kada govorimo o centralnoj Istri, moramo spomenuti Pazin - "srce Istre". Poznat je po dvorcu (Kaštelu), nad ponorom dubokim 130 metara gde se reka Pazinčica uliva u Pazinsku jamu. Pejzaž je tako moćan da je inspirirao i francuskog pisca Žil Verna koji je ovde pronašao inspiraciju za svoj roman, u kome junak beži iz dvorca nad ponorom. Izuzmete li drevne legende, Pazin je gradić okružen istarskim brežuljcima i šumom, krajolikom stvorenim za šetnju, slobodno penjanje, zip-line i biciklizam. Uz 10 kilometara dug put sv. Simona naći ćete i par zanimljivih srednjovjekovnih gradova.

Motovun

Smešten na vrhu brega, kao mnoštvo gradića u unutrašnjosti Istre, Motovun - Montona je popularno turističko odredište, prepuno kulturnih događanja kroz godinu. Najomiljeniji i najpoznatiji je Motovun filmski festival, koji se održava leti - ali postoji mnoštvo drugih razloga za uspon na brdo do Motovuna. Dok ulazite na glavna vrata, pogled je čaroban: tanka srebrna linija reke Mirne, s nadstrešnicom od obližnje šume bogate tartufima svetskog kvaliteta. Vinogradi se spuštaju niz brdo dokle god vam pogled seže. U njima raste Malvazija i Teran koje možete degustirati u svakoj lokalnoj konobi ili restoranu. Ako poželite vruće termalne bazene za opuštanje, Istarske toplice s lekovitom vodom nedaleko su od Motovuna.