Dalmacija Hrvatska 2024 / Letovanje Dalmacija

Letovanje 2024 / Hrvatska

DALMACIJA HRVATSKA 2024

Letovanje Biograd na moru Letovanje Brela Letovanje Dubrovnik
BIOGRAD NA MORU BRELA DUBROVNIK
Letovanje Makarska Letovanje Mlini Letovanje Omiš
MAKARSKA MLINI OMIŠ
Letovanje Split Letovanje Šibenik Letovanje Zadar
SPLIT ŠIBENIK ZADAR

DALMACIJA HRVATSKA 2024

Dalmacija Hrvatska 2024 / Letovanje Dalmacija 2024

Hoteli i apartmani

Južnim hrvatskim primorjem dominira Dalmacija, regija unutar koje se razlikuju tri pojasa: ostrvski, obalski i zalivski. Regionalno središte Dalmacije je grad Split, drugi po veličini grad u Hrvatskoj i ujedno najveći na obali. Važni regionalni i privredni centri Hrvatske su gradovi Zadar, Šibenik i Dubrovnik, kao i Knin i Sinj u unutrašnjosti. Najznačajnije privredne grane su brodogradnja, ribolov  i mediteranske kulture, a pre svega turizam tokom letnje sezone.

Najlepše plaže Dalmacije:

Sakarun se nalazi na severnoj strani Dugog ostrva, karakteristična je po belom pesku i tirkiznom moru. Sakarun je najlepša plaža zadarske rivijere i jedna od najlepših divljih plaža na celom Jadranu. Dolazak kopnom moguć je trajektom iz Zadra preko Božave (10 km). Iz Božave do Sakaruna može se doći turističkim vozićem koji kreće svakih pola sata. Plaža je duga oko 800 metara, a 250 metara od obale dubina ne prelazi 3-4 metara, što je čini pogodnom za kupače svih uzrasta. Plažu okružuje gusta borova šuma sa dosta prirodnog hlada i malim skrivenim restoranom. Hotel Božava na plaži drži lounge & cocktail bar, sa ležaljkama i suncobranima (uz doplatu), a u neposrednoj blizini plaže nalazi se i veliki parking.

Kraljičina plaža je od kraljevskog grada Nina udaljena samo 400 metara pa se do nje može doći i laganom šetnjom uz obalu. Atmosfera lagune, pesak i vegetacija u kombinaciji s metalnosivim masivom Velebita u pozadini, Kraljičinu plažu čine jedinstvenom. Zbog plitkog i toplog mora, Kraljičina plaža je idealno porodično kupalište, posebno za roditelje s malom decom (deo plaže posebno je uredjen za bebe). Plaža ima tuševe, toalet, kafiće i fast food restorane, a u blizini je i picerija. Stotinak metara od same plaže nalazi se najveći lokalitet lekovitog blata u Hrvatskoj.

Dražica se nalazi na oko 800 metara udaljenosti od centra Biograda. Posuta sitnim šljunkom, proteže se u smeru istoka dužinom 300 metara. Široka na kopnu, čistog mora i bogato opremljena različitim sadržajima, Dražica pruža dovoljno mesta za kupanje i zabavu svim uzrastima i kategorijama turista. Na plaži se iznajmljuju suncobrani, ležaljke, pedaline, skuteri, a tu su i razni zabavni sadržaji, poput aquagana, trampolina, odbojke na pesku ili glisera s padobranom. Duž šetališta i unutar šume nalaze se brojni kafići i restorani, poslastičarnica i mini-market.

Zaton plaža se nalazi unutar istoimenog turističkog naselja u vlasništvu Turisthotela, udaljenog 16 kilometara od centra Zadra. Ako ste gost naselja pristup plaži je besplatan, za sve ostale posetioce ulaz u naselje se naplaćuje. Plaža u Zatonu je već čitav niz godina nosioc Plave zastave, što podrazumeva visok nivo čistoće mora, uredjenosti, sigurnosti i opremljenosti plaže. Zaton je jedna od retkih plaža koja ima izdvojen deo za kućne ljubimce. Gosti naselja mogu se dodatno opustiti u obližnjem kompleksu otvorenih bazena. Na samoj plaži, ili samo koji korak od nje, nalaze se brojni restorani, beach barovi, picerije, restorani, mini-marketi, poslastičarnice... Plaža ima ambulantu i dežurnog lekara.

Slanica je posebna po mnogo čemu, od prirodnog peska do jedinstvenog pogleda na celi kornatski arhipelag i najljepši zalazak sunca na Jadranu. Gostima koji su smešteni u Murteru najjednostavnije je do nje doći pešice, a ostali mogu i automobilom. Od centra Murtera udaljena je oko 700 metara, a sadržajima zadovoljava i najzahtjevnije goste. Vodeni tobogan i igraonica u moru naročito su atraktivni mladjim naraštajima.

Plava plaža je najomiljenije kupalište u Vodicama. Pitoma duga uvala pod senkom borova i tamarisa, bistro i čisto more, tuševi, brojni kafići i restorani... Lepo uređeno šetalište duž obale, nezaobilazno je odredište rekreativaca. Sama plaža je zapravo gradska, udaljena je pet minuta lagane šetnje od centralnog trga. Najmladjima je na samoj plaži zabava zagarantovana u aqua parku i na velikom dečijem igralištu.

Zrće je jedna od najepših plaža na Pagu. Smeštena u istoimenoj uvali na severoistoku ostrva i udaljena 2,5 kilometara od Novalje, Zrće važi za najatraktivniju i najpopularniju plažu na Jadranu. Zahvaljujući brojnim klubovima u kojima zabave traju 0-24h, te širokoj ponudi sportskih i rekreativnih sadržaja, ali i čistom moru i uredjenoj obali, Zrće je plaža namenjena svim uzrastima. Plaža je karakteristična po belim oblucima i strmom spuštanju morskoga dna, pa je već nekoliko metara od obale more dosta duboko. Zrće je danonoćno povezano gradskom autobuskom linijom koja vozi svakih 30 minuta.

Plaža na Srimi je izradjena prema projektu arhitekta Dinka Peračića. Tako je dobijena prekrasna šljunkovita plaža u samom centru letovališta, na korak od kafića, restorana, sportskih terena, igrališta za decu... Zbog svoje organizovanosti i uredjenosti, sigurnosti, bogate ponude i lake dostupnosti idealna porodična plaža.

Banj je nova šibenska gradska plaža nastala je na mestu davnoga gradskog Banja, čije ime nosi, i kad se talog decenija crne industrije očistio, izrasla je kao labud iz ružna pačeta i u tren oka postala kultno mesto grada. Šibenska plaža Banj jedina je dužjadranska plaža na kojoj bi kupačima pre ulaska u more trebalo u ruke dati vodootporne fotoaparate, jer je pogled s Banja spektakularan iz “riblje perspektive”.

Raduča plaža (Velika Raduča) je uredjena još davne 1966. godine, kad je u Primoštenu na poluostrvu Raduči izgradjen prvi hotel istog imena. Poslednjih godina plaža Velika Raduča spojila se s plažom Mala Raduča u centru Primoštena, pa je ukupna dužina plaže 1.600 metara i površine od čak 16.000 kvadrata. Zbog blagog ulaza u more idealna je za malu decu i starije osobe, dok svi ljubitelji sporta mogu uživati u tenisu, odbojci, badmintonu i brojnim drugim sportskim aktivnostima. Na samoj plaži je bar s velikom ponudom pića, restoran i brojni štandovi. Primošten je poznat po sloganu “Grad plaža”, a plaža Velika i Mala Raduča u srcu su turističkog mesta, pa se u neposrednoj blizini plaže nalaze brojni caffe barovi, poslastičarnice, restorani i štandovi sa suvenirima.

Zlatni rat nije samo turistički simbol, nego i zaštitni znak hrvatskog turizma. Zbog svoje lepote i jedinstvenosti, često zauzima naslovnice svetskih časopisa, kataloga i brošura. U svim svetskim relevantnim anketama uvek zauzima sam vrh. Od Bola do plaže Zlatni rat može se stići morskim putem ili kopnom uz pomoć turističkog vozića. Među bijelim oblucima plaže Zlatni rat nalazi se i kamen sreće, a reč je o školjci u obliku poklopca morskoga puža. Legenda govori da osoba koja pronađe tu školjku postaje i ostaje miljenikom sreće čitavog života. Dakle, sreću treba tražiti na Zlatnom ratu.

Vela plaža i Bonj na Hvaru, osim po lepoti, posebna je i po mnogim nagradama koje je tokom godina osvojila, zahvaljujući čistoći plaže i mora, dodatnoj ponudi i prilagodjenosti raznim profilima gostiju. Inače, plaža je javna i na raspolaganju svim gradjanima, gostima grada i hotela. Do nje se može doći samo pešice, a najbliži parking nalazi se 250 metara dalje i besplatan je. Ovde se konstantno radi na čistoći, uredjenju i proširenju ponude, a takodje se aktivno ulaže u hortikulturu i dodatne sadržaje na plaži. Ekskluzivna plaža Bonj “les bains” je u funkciji od 2006. godine. Ova plaža ima kompletnu luksuznu ponudu prilagodjenu najzahtevnijim klijentima. U ponudi su ležaljke, kreveti, ležaljke na odvojenim pontonima, vrhunski Steak & Seafood restoran, usluga klasične i tradicionalne tajlandske masaže u privatnim kabinama, te razne druge ponude prilagodjene potpunom hedonističkom uživanju. Planetarnu popularnost ove plaže dokazuju i posete brojnih poznatih ličnosti; samo neke od njih su Kevin Spacey, Gemma Arterton, Boy George, Solange...

Nugal plaža se nalazi na kraju pošumljenog parka poluostrva Osejava prema Tučepima i do nje se iz grada pešači šumskim putem uz more, oko pola sata. Plaža nije uredjena i organizovana, ali šarm njene netaknute prirode nadoknadjuje sve nedostajuće sadržaje savremene civilizacije. Odsjaj visokih stena s borovim stablima razlio je zeleno-azurnu boju u more. Beli šljunak postao je u Nuglu raj za naturiste, ali i za one u kupaćim kostimima.

Omiš plaža, meštani je zovu Velika plaža, a u službenim knjigama je zavedena kao plaža Punta. Nalazi se u samom centru grada, pa odakle god krenuli, ne treba više od nekoliko minuta da biste do nje stigli. Duga je 400 metara sa svim potrebnim sadržajima: jahanje na banani, iznajmljivanje skutera, pedaline, vožnja polupodmornicom, skakanje u balonima, a tu su još i spasilačka služba, rampa za invalidne osobe, kabine za presvlačenje, teren za odbojku, besplatni tuševi, Gusarska konoba...

Punta Rata je šljunkovita plaža Makarskog primorja, okružena hladom borovine i kristalnim morem. Plaža Dugi rat u Brelima, poznatija pod imenom Punta rata, u američkom časopisu Forbes proglašena je najlepšom evropskom plažom i šestom najlepšom na svetu. Obluci na njoj prirodno su beli i glatki, a plaža nije uništena. Njenu prirodnu lepotu oplemenila je ljudska ruka sadržajima uz koje je kupačima boravak na njoj ugodniji. Plavu zastavu na Dugom ratu zamenila je ona sa zvezdicama EU-a, ali ostali su sadržaji koje zahteva visoki standard. Plaža se čisti, a smeće redovno odnosi. Osim turistima, plaža Brela Dugi rat privlačna je i Splićanima, naročito vikendom. Parkiranje je organizirano u borovini duž plaže.

Nikolina u Baškoj Vodi se svrstava u najprestižnije plaže pod Biokovom. Nalazi se u samom centru letovališta, a opet je zadržala intimnost za kupače. Na njoj se vijori Plava zastava, što samo po sebi označava različite sadržaje koje mora imati, uključujući i spasilačku službu. Plaža je relativno velika, nasuta kvalitetnim materijalom. Uz nju je izgradjeno šetalište, noću osvetljeno, tako da se ne mora izlaziti u gužvu paralelne i vrlo prometne ulice kroz Bašku Vodu. Čisti se i održava više puta dnevno, a uredjena su i tri javna toaleta. Zabava traje i nakon zalaska sunca, buka se stišava u ponoć i tiho nastavlja muzika do dva sata iza ponoći.

Banje je najpoznatija dubrovačka plaža, s pogledom na grad, gradske zidine i ostrvo Lokrum. Uglavnom toplo i čisto more iz godine u godinu privlači sve više domaćih i stranih posetioca. Retko ćete videti ovu plažu pustu, čak i kad prodje glavni deo letnje sezone. Do Banja se dolazi pešice ili autobusom javnog gradskog prevoza, a može i naravno automobilom, iako je parking leti gotovo nemoguće pronaći. Ulaz na plažu se ne naplaćuje. Po potrebi, na Banjama se postavlja igralište za odbojku na pesku, mali fudbal, kao i vaterpolo. Za ljubitelje avanturističkih sadržaja, na raspolaganju je paragliding. Banje se noću pretvara u mesto nezaboravnog noćnog provoda, uz redovna gostovanja svetski poznatih DJ-eva.

Lopud Šunj je duga oko 850 metara, a plićak se proteže čak stotinak metara daleko od obale. Šunj je idealan za odbojku na pesku, a ostrvo je vrlo dobro povezano redovnom linijom - brodom Jadrolinije se stiže za 45 minuta. Jedan od najposećenijih britanskih portala Telegraph, objavio je još 2010. da je peščana plaža Šunj na Lopudu jedna od najlepših na celom Jadranu. Tu laskavu ocenu Šunj je zaslužio zahvaljujući netaknutoj prirodi romantičnog ostrva i prekrasnoj uvali do koje se stiže brodićem ili za 10 minuta hoda kroz “tunele” guste borove šume. Omiljen je porodicama s malom decom. Jedini promet na suprotnoj strani Lopuda su električni automobili kojima se meštani prevoze do Šunja, gde je jugoistočni deo plaže namenjen nudistima koji nikakvom preprekom nisu fizički odvojeni od ostalih kupača.

Porat je peščana plaža na ostrvu Biševu. Ugledni magazin The Irish Times je ovu plažu u reportaži objavljenoj 2011. godine na duplerici, uvrstio medju sedam najlepših plaža na svetu. Skriveni je dragulj, zaklonjena od jakih vetrova i natkrivena borovom šumom. More u uvali je kristalno čisto i pravi je užitak za plivanje. Plaža ima bar i dva riblja restorana u kojima turisti uživaju u odličnoj hrani i vrhunskom vinu plavac. Tokom cele godine Biševo je s Komižom povezano redovnom brodskom linijom, a u letnjim mesecima i brojnim izletničkim linijama.

Buža je smeštena ispod južnih zidina dubrovačke tvrdjave pa je jedini prilaz plaži otvor (dubrovački: buža) i vrata svetoga Stjepana u zidinama do kojih se dolazi uskim gradskim uličicama sa Straduna pa iza dubrovačke katedrale. Plaža je stenovita s betonskim terasama sa kojih se pruža predivan pogled na otvoreno more i otok Lokrum, a more je kristalno čisto. Plaža Buža je idealna za mlade parove željne romantike i one željne avanturizma. Buža nije pogodna za porodice sa malom decom, starije osobe, invalide i osobe s fizičkim poteškoćama upravo zbog svog teškog prilaza samoj plaži i brojnih uskih stepenica. Na plaži nema prirodnog hlada.

Veliki Žali se nalazi na tridesetak kilometara zapadno od Dubrovnika, u neposrednoj blizini naselja Brsečine. Do plaže se može doći automobilom, a za sve posetioce plaže dostupan je besplatan parking. Plaža je šljunkovita, a ime je dobila zahvaljujući krupnom šljunku kojeg u Dalmaciji nazivaju žal. Uz očuvanu prirodu, plaža je poznata po čistoći okoline i mora. Na plaži se nalazi Cocktail bar koji nudi pizze, roštilj, salatu i sendviče. Takodje, ljubitelji vodenih sportova mogu uživati u vožnji jet skija, sandolina, a mogu se voziti na banani i tubama.