Šibenik Hrvatska 2024 / Letovanje Šibenik

Letovanje 2024 / Hrvatska / Dalmacija

ŠIBENIK HRVATSKA 2024

Hotel Amadria Park Ivan Šibenik Hotel Amadria Park Andrija Šibenik Hotel Panorama Šibenik
HOTEL PARK IVAN HOTEL PARK ANDRIJA HOTEL PANORAMA
★★★★★ ★★★★☆ ★★★★☆
Hotel Niko Solaris Šibenik Hotel Amadria Park Jakov Šibenik
HOTEL NIKO HOTEL PARK JAKOV
★★★★☆ ★★★☆☆

ŠIBENIK HRVATSKA 2024

Šibenik Hrvatska 2024 / Letovanje Šibenik 2024

Hoteli i apartmani

Šibenik se ističe jedinstvenim položajem na centralnom delu hrvatskog Jadrana, u slikovitom i prostranom zalivu na ušću Krke, najlepše kraške reke koja je svojim većim delom zaštićeni Nacionalni park. Ovaj predivan grad je povezan uskim, krivudavim kanalom Svetog Ante sa otvorenim morem. Na samom ulazu u kanal je čuvena renesansna tvrdjava Svetog Nikole, koja je sa još tri gradske tvrdjave Sveti Mihovil, Sveti Ivan i Šubićevac, simbol duge istorije Šibenika.

Najznačajniji gradski spomenik je uvršten u svetsku baštinu UNESCO, a to je Šibenska katedrala Svetog Jakova iz XV veka. Pet generacija je na toj gradjevni radilo duže od 100 godina, kreirajući savršene proporcije i utisak kao da je izlivena iz jednog komada. Šibenska katedrala je jedina u Evropi koja je podignuta isključivo od kamena, bez upotrebe žbuke i konstrukcije od drveta. Zajedno sa renesansnom Gradskom skupštinom i okolnim crkvama, palatama i Kneževim dvorom, u kojem je danas smešten Županijski muzej, smatra se jednim od najlepših trgova u celoj Hrvatskoj.

Popularne plaže:

Plava plaža je najomiljenije kupalište u Vodicama. Pitoma duga uvala pod senkom borova i tamarisa, bistro i čisto more, tuševi, brojni kafići i restorani... Lepo uređeno šetalište duž obale, nezaobilazno je odredište rekreativaca. Sama plaža je zapravo gradska, udaljena je pet minuta lagane šetnje od centralnog trga. Najmladjima je na samoj plaži zabava zagarantovana u aqua parku i na velikom dečijem igralištu.

Plaža na Srimi je izradjena prema projektu arhitekta Dinka Peračića. Tako je dobijena prekrasna šljunkovita plaža u samom centru letovališta, na korak od kafića, restorana, sportskih terena, igrališta za decu... Zbog svoje organizovanosti i uredjenosti, sigurnosti, bogate ponude i lake dostupnosti idealna porodična plaža.

Banj je nova šibenska gradska plaža nastala je na mestu davnoga gradskog Banja, čije ime nosi, i kad se talog decenija crne industrije očistio, izrasla je kao labud iz ružna pačeta i u tren oka postala kultno mesto grada. Šibenska plaža Banj jedina je dužjadranska plaža na kojoj bi kupačima pre ulaska u more trebalo u ruke dati vodootporne fotoaparate, jer je pogled s Banja spektakularan iz “riblje perspektive”.

Raduča plaža (Velika Raduča) je uredjena još davne 1966. godine, kad je u Primoštenu na poluostrvu Raduči izgradjen prvi hotel istog imena. Poslednjih godina plaža Velika Raduča spojila se s plažom Mala Raduča u centru Primoštena, pa je ukupna dužina plaže 1.600 metara i površine od čak 16.000 kvadrata. Zbog blagog ulaza u more idealna je za malu decu i starije osobe, dok svi ljubitelji sporta mogu uživati u tenisu, odbojci, badmintonu i brojnim drugim sportskim aktivnostima. Na samoj plaži je bar s velikom ponudom pića, restoran i brojni štandovi. Primošten je poznat po sloganu “Grad plaža”, a plaža Velika i Mala Raduča u srcu su turističkog mesta, pa se u neposrednoj blizini plaže nalaze brojni caffe barovi, poslastičarnice, restorani i štandovi sa suvenirima.