Omišalj Hrvatska 2024 / Letovanje Omišalj

Letovanje 2024 / Hrvatska / Kvarner

OMIŠALJ HRVATSKA 2024

Hotel Hotel Hotel
HOTEL HOTEL HOTEL
★★★★★ ★★★★★ ★★★★☆

OMIŠALJ HRVATSKA 2024

Omišalj Hrvatska 2024 / Letovanje Omišalj 2024

Hoteli i apartmani

Omišalj će vas dočekati sa slikovitim starogradskom jezgrom smeštenim na 85 metara visokoj litici. Zahvaljujući blagoj klimi i izvrsnom položaju u blizini mosta, aerodroma i grada Rijeke, Omišalj je privlačna turistička destinacija s tradicijom dužom od 100 godina. Istorija grada seže daleko u prošlost: oko hiljadu godina pre Hrista ove prostore su naseljavali Iliri, potom Rimljani, a u 7. veku dolaze Hrvati. U 11. veku Omišalj je bio važno središte pismenosti, u 12. ceku spominje se kao Castri musculi (od lat. Ad musculi - mesto školjki), a u 15. veku krčki su knezovi Frankopani u njemu izgradili jednu od svoje četiri tvrdjave.

Omišalj danas s pravom nosi epitet grada-spomenika čija je kulturno-arhitektonska baština izrazito bogata. Potvrdjuju to i ostaci rimskoga grada Fulfinuma iz 1. veka i ranohrišćanske bazilike Mirine iz 5. veka te brojni drugi istorijski spomenici. Omišalj se posebno ponosi ranosrednjovjekovnim reljefima kojih samo u ovom gradu ima više nego u pojedinim evropskim državama.

Plaže u Njivicama i Omišlju nalaze se u središtu zbivanja i nude različite sadržaje za ispunjen dan na moru u blizini kafića i restorana. Onima koji više vole mir i osamu na raspolaganju su prirodne plaže u obližnjim uvalama smeštene dalje od samog centra letovališta. U Njivicama je i plaža za pse Kijac. Na plaži Jadran u Njivicama i plaži Pesja u Omišlju ponosno se vijori Plava zastava kao dokaz čistoće mora i obale i visokog kvaliteta turističkih sadržaja i usluga.